26. 7. 2022, 17:14 | Vir: N1

Policisti preiskujejo hude obtožbe o dogajanju v azilnem domu: TO je znano do sedaj

Bobo

Pred nekaj meseci naj bi v namestitvi za begunce prišlo do grozljivega napada. Veliko podrobnosi ni znanih, žrtev pa naj bi bila mladoletnica.

Policijska uprava Ljubljana je zaradi suma posilstva mladoletnice v azilnem domu na Viču vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Več informacij o dogodku niso razkrili.

Je pa direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj  zagotovila, da so mladoletnico, takoj ko so prejeli prijavo, umaknili iz azilnega doma in ji zagotovili potrebno oskrbo.

Tudi Štrukljeva zaradi varovanja pravic žrtve o podrobnostih ni želela govoriti, ob tem pa so v uradu vseeno povedali, da je žrtev v Slovenijo prišla skupaj s staršem in sorodnikom, vsi pa so bili nastanjeni skupaj.

Zmogljivosti močno presežene

Sicer pa nevladne organizacije in civilne iniciative opozarjajo, da so razmere v azilnem domu na Viču zelo zaskrbljujoče.

Da so zmogljivosti močno presežene, pritrjujejo tudi uradni podatki, saj je bilo 20. julija tam nastanjenih 343 oseb, medtem ko so skupne zmogljivosti ustanove le 230 mest.

Kot pravijo v uradu, so tam trenutno nastanjeni predvsem moški, vendar sogovorniki iz vrst nevladnikov in humanitarcev dodajajo, da to lahko velja zgolj za prosilce. Preden namreč steče uradni postopek, so tam običajno nastanjeni vsi "vlagatelji", torej tudi ženske in otroci. 

Po njihovih informacijah naj bi bilo število nastanjenih pred kratkim celo še precej višje. Po javno dostopnih podatkih je bilo samo junija v Sloveniji na novo nastanjenih 725 prosilcev za mednarodno zaščito, maja celo še več, 735.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol