L. PA. | 25. 4. 2024, 09:55

Nepremišljenost ne pozna meja: Slovenka polnilo za lepotni poseg kupila po spletu, si ga vbrizgala kar doma in oslepela

Profimedia

Polnilo si je vbrizgala kar pred ogledalom, vendar ...

Pred kratkim smo pisali o vse večji dostopnosti in popularnosti lepotnih posegov, sploh pri mlajših generacijah, ki so se že povsem otresle stigme, povezane z lepotno kirurgijo, tako da nekateri med njimi botoks in druge lepotne posege umeščajo kar v 'velnes' ali osebno nego.

A sproščenost ima pri teh zadevah tudi negativno plat. Če si doma namreč brez hudih posledic pobarvamo lase ali naredimo nego obraza, so lepotni posegi še vedno nekaj, kar mora biti izvedeno pod budnim očesom strokovnjaka. Posledice so v nasprotnem primeru lahko zelo resne, kot pri mlajši ženski, ki se trenutno zdravi v UKC Ljubljana.

Portal 24ur namreč poroča, da je ženska dermalno polnilo za lepotni poseg naročila po spletu in si ga vbrizgala kar doma, pred ogledalom. Vendar je pri tem zadela žilo, kar velja za najresnejši zaplet pri apliciranju tovrstnih polnil, in izgubila vid na enem očesu. "S tem se prekine prekrvavitev, tudi na oddaljenih delih. V najslabšem primeru je to žila, ki prehranjuje oko, posledica pa je oslepitev," je za 24ur razložil priznani estetski kirurg dr. Uroš Ahčan.

Ko se to zgodi, imajo zdravniki le dobro uro časa, da snov raztopijo (še v tem primeru se vid ne povrne vedno popolnoma), dekle pa je k zdravniku prišlo šele naslednji dan. Tako ji zdravniki vida na žalost niso mogli povrniti, rešili pa so vsaj poškodovano kožo nosu in lica.

Morda vas zanima tudi:

Instant lepota, dostopna z enim klikom 

Področje lepotnih posegov je zelo slabo regulirano in vse večja razširjenost kozmetičnih popravkov ne pomeni, da lahko tovrstno početje jemljete zlahka, opozarjajo lepotni kirurgi.

Pred odločitvijo za poseg se je treba dobro pozanimati o izvajalcu, ki vam bo polnilo vbrizgal (nekateri namreč uporabljajo tudi materiale, ki niso razgradljivi, recimo biopolimer, ki jih ni mogoče odstraniti drugače kot s kirurškim posegom), nikakor pa se tega ne lotevajte sami, čeprav so polnila zdaj dostopna z enim klikom.

"Nobene regulacije ni, tak uvoz se ne ustavi na carini. Preprosto naročiš prek Alibabe nizkocenovni izdelek neznanega proizvajalca v lepi embalaži, ki je pripravljen za vbrizganje," je za 24ur opozoril Uroš Ahčan.