Uredništvo | 5. 2. 2024, 10:22

"Popoldanci", pozor: tole vas bo udarilo po žepih ... (preverili smo, za koliko)

Profimedia

Prispevki za popoldanski s.p. bodo letos spet višji.

Če imate poleg redne zaposlitve odprt še popoldanski s.p., imamo za vas slabo novico: z začetkom leta 2024 so se vaši prispevki spet dvignili.

Po poročanju portala Računovodstvo zate je že znana višina za prvo trimesečje 2024, medtem ko bo višina prispevkov za po prvem aprilu objavljena marca 2024.

Potem ko je bila višina prispevkov leta 2023 sprva 83,95 €, nato pa 85,10 €, se je v letu 2024 zvišala na 89,06 €. Ta znesek je sestavljen iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje, ki znašajo 46,87 €, in prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki znašajo 42,19 €.

Morda vas zanima tudi:

Kdo lahko odpre popoldanski s.p.?

Odprtje popoldanskega s.p. oziroma dopolnilne dejavnosti je mogoče za osebo, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur tedensko) in zavarovana na podlagi delovnega razmerja, pojasnjujejo pri Računovodstvo zate.

Zanjo prispevke za socialno zavarovanje plačuje delodajalec na podlagi pogodbe o zaposlitvi, lahko pa – v primeru, da želi opravljati dodatno dejavnost – registrira popoldanski s.p. in plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje.

Pravnoformalno se popoldanski s.p. ne razlikuje od rednega, le da mora pri rednem posameznik plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja, ki trenutno znašajo 463,87 €.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol