1. 8. 2022, 09:08 | Vir: STA

Popotniki pozor: kaj morate vedeti, preden odpotujete v tujino?

Profimedia

Na ministrstvu za zunanje zadeve svetujejo, da si pred potovanjem pridobimo čim več informacij o državi, kamor potujemo. Preberite, kako ravnati, ko ne gre vse po načrtu.

Poletje je čas dopustov in potovanj. Pred brezskrbnim potovanjem je še doma treba preveriti in poskrbeti za veljavnost dokumentov, morebitni vizum, zavarovanja, ustrezna cepljenja in druge pomembne podatke. 

Pred potovanjem preverite veljavnost dokumentov in ali potrebujete vizum

Na spletni strani ministrstva je objavljen seznam držav, na katerem lahko pred potovanjem najdete aktualne podatke o posamezni državi. Objavljeni so podatki o varnosti države, vstopnih podatkih zaradi epidemije covida-19, in o vizumu, informacije o konzularni pomoči in druga opozorila.

Na ministrstvu popotnikom svetujejo, da pred potovanjem prostovoljno izpolnijo obrazec Podatki o potovanju v tujino, sploh če potujejo v države, kjer so varnostna tveganja večja, oziroma če bodo obiskali tuja gorstva. S tem ministrstvu olajšajo izvajanje morebitne konzularne pomoči.

Profimedia

V nekatere države lahko Slovenci potujejo z osebno izkaznico, v druge s potnim listom. Pred potovanjem je treba preveriti, kateri dokumenti so potrebni za vstop v tujo državo. Pomembna je tudi veljavnost dokumenta in do kdaj dokument velja. Na ministrstvu za zunanje zadeve priporočajo, da popotniki s seboj vzamejo tudi kopijo dokumenta, rezervno fotografijo za osebni dokument in da posnetek dokumenta hranijo v spletni pošti.

Na spletni strani ministrstva lahko pred potovanjem preverite, ali za države, kamor potujete, potrebujete vizum. Tam boste našli tudi stike veleposlaništev in konzulatov, kamor se lahko obrnete za izdajo vizumov.

Pred potovanjem si zapišite pomembne telefonske številke. To so telefonske številke policije in bolnišnic v državi, kamor se odpravljate ter številke slovenskega predstavništva v tisti državi. Če v državi Slovenija nima svojega predstavništva, vam lahko nujno pomoč zagotovijo predstavništva držav članic EU.

Poskrbite za zdravstveno zavarovanje in ustrezna cepljenja

Do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitvah med potovanjem lahko potniki v določenih državah dostopajo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica velja v državah EU in državah evropskega gospodarskega prostora. Velja tudi v Švici, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji. V drugih državah sveta morate sami kriti stroške za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč.

Naročilo kartice je možno prek spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), s sms-sporočilom ali osebno na območnih enotah ZZZS. Na ZZZS priporočajo, da v poletnih mesecih kartico naročite vsaj sedem delovnih dni pred odhodom v tujino.

Popotniki naj se pred potovanjem pozanimajo, ali je cepljenje za države, kamor potujejo, obvezno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča cepljenje proti virusu hepatitisa A in obnovitev zaščite proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo več kot 10 let. Za nekatere destinacije pa so priporočena še druga cepljenja, npr. proti tifusu, meningokoknemu meningitisu, steklini in otroški paralizi.

Profimedia

Obvezno cepljenje, ki ga države lahko zahtevajo, je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepljenje je enkratno, zaščita se pojavi okoli 10 dni po cepljenju in je doživljenjska. Nekatere države ga zahtevajo tudi za popotnike, ki samo potujejo preko držav, kjer razsaja ta bolezen. Tudi zaščita proti malariji je priporočljiva v številnih državah.

Pred potjo zamenjajte denar in vzemite ustrezna zdravila

Potovalna lekarna naj vsebuje zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, sredstva za lajšanje prebavnih motenj, sredstva za zaščito pred piki komarjev in drugih insektov, sredstva za zaščito pred soncem, razkužilo za roke, zdravila za lajšanje želodčnih težav, sredstva za lajšanje prehladnih znakov in telesni termometer.

Profimedia

Paket za prvo pomoč naj vsebuje obliže, sterilne gaze, elastični povoj, škarjice, pinceto, lepilni trak, razkužilo za rane, rokavice za enkratno uporabo, vatirane palčke in trikotno ruto, svetujejo na NIJZ.

Na potovanje vzemite tudi dovolj denarja. Pri sebi imejte manjše količine gotovine v malih enotah, na ministrstvu za zunanje zadeve pa priporočajo plačevanje s plačilnimi karticami. Pred potovanjem se pozanimajte, kako ravnati v primeru izgube ali kraje kartic, in si shranite telefonsko številko za preklic.

Seznanite se tudi z valuto držav, v katere potujete in se pozanimajte o možnosti menjave evrov ali drugih mednarodnih valut.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol