14. 4. 2024, 12:57 | Vir: STA

Srednje šole v Posavju izgubljajo dijake: kaj je razlog za njihov odhod?

Žiga Živulović Jr./Bobo

V posavskih srednjih šolah že dlje časa opažajo, da se dijaki raje kot k njim vpisujejo v srednje šole v sosednjih regijskih središčih, kot sta Novo mesto in Celje. Slednje ravnatelji med drugim pripisujejo slabi izbiri šolskih programov in uvedbi enotne vozovnice za dijake in študente, s katero je vožnja v druge regije za dijake postala cenejša.

V posavskih srednjih šolah po besedah ravnatelja Gimnazije Brežice Uroša Škofa ugotavljajo, da 44 odstotkov učencev nadaljuje izobraževanje izven Posavja. Razlogov za slednje je po njegovih besedah več.

Eden od njih je neurejen javni prevoz, saj iz določenih delov regije ni javnega prevoza do posameznih srednjih šol. Na odliv dijakov je po besedah Škofa vplivala tudi uvedba subvencionirane enotne vozovnice za dijake in študente. Ta namreč dijakom omogoča neomejeno število voženj na območju Slovenije po relativno ugodni ceni, to je 25 evrov na mesec. "Dokler ni bilo omenjene vozovnice, je nekdo, ki se je šolal v Novem mestu, za mesečno vozovnico plačal šestkrat več, kot če se je šolal v Brežicah, po novem pa je njegov strošek enak, ne glede na to, kje se šola," pravi Škof. Da se je odliv dijakov precej povečal po letu 2013, ko je bila uvedena subvencionirana enotna vozovnica, po njegovih besedah kaže tudi statistika.

Bobo

Kot tretjo težavo, da prihaja do odliva dijakov, pa Škof vidi v tem, da ima Posavje kot statistična regija najmanjše število srednješolskih izobraževalnih programov v primerjavi z drugimi regijami in je tako v tem delu nekonkurenčno.

"Posavske srednje šole so sicer trenutno še polne, a se zavedamo, da se bodo zaradi demografske slike, ki ni najboljša, pojavile težave," pravi Škof. Ob tem opozarja, da ko devetošolec zapusti regijo Posavje, se v veliki meri vanjo več ne vrne.

Celotna problematika je tako pereča, da so ravnatelji posavskih srednjih šol za razpravo o njej zaprosili tudi svet regije Posavje, ki združuje župane vseh šestih posavskih občin. V nedavni razpravi na to temo, so se na svetu župani strinjali, da gre za problematiko, ki ji velja nameniti pozornost, a so hkrati tudi opozorili, da so šole na trgu in da tekmujejo za dijake. "Je pa smiselno, da državo opozorimo, da je Posavje, kar se tiče šolskih programov, podhranjeno," je menil sevniški župan Srečko Ocvirk.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Župani so se tudi strinjali, da bi bilo treba skupaj z ministrstvom za infrastrukturo narediti analizo linij javnega prevoza ter slednjega zagotoviti tam, kjer je to smiselno. Podprli so tudi predlog brežiškega župana Ivana Molana, da šole preverijo, katere programe bi lahko uvedle, da bi privabile dijake.

Škof je sicer v zvezi s tem povedal, da se šole že trudijo v tej smeri. Konkretno v Gimnaziji Brežice bi želeli ponuditi program umetniške gimnazije. Skupaj skušajo tudi nastopati na informativnih dnevih in se predstavljati kot enotno posavsko srednješolsko središče. Bolj se nameravajo povezati tudi z osnovnimi šolami v Posavju in učencem pokazati, kakšne so prednosti nadaljevanja šolanja v domači regiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord