Uredništvo | 23. 8. 2023, 11:01

Kaj se dogaja pred ljubljansko Opero? Spet padajo drevesa ... (FOTO)

Bralec Z. P.

V uredništvo smo prejeli fotografije bralca, ki je med jutranjo potjo v službo povsem naključno opazil ...

V uredništvo smo prejeli fotografije bralca, ki je med jutranjo potjo v službo povsem naključno opazil, da se tik ob ljubljanski Operi dogaja nov posek dreves.

Glede na to, da je nedavno kljub glasnemu nasprotovanju javnosti padlo mogočno staro drevo, divji kostanj ob ljubljanski Drami, obenem pa se jeseni obeta celostna prenova Linhartove ceste za Bežigradom, za kar bo morala občina žrtvovati drevored zdravih dreves, je bralca zaskrbelo, ali gre spet za nepotrebno odstranjevanje dreves zaradi novih gradenj ali prenov urbanega prostora, ki ima po njegovem mnenju neupravičeno prednost pred zelenimi površinami.

Še en kostanj mora stran

Preverili smo, kaj se dogaja. Z Mestne občine Ljubljana so že vnaprej sporočili, da bodo danes odstranjevali poškodovan navadni divji kostanj, ki raste na severni strani Tomšičeve ulice ob stavbi Opere.

"Drevo bomo odstranili na podlagi strokovnega mnenja arborista svetovalca, pridobljenih mnenjih Zavoda RS za varstvo narave in Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj v takem stanju ogroža mimoidoče in okoliške objekte," so zapisali.

Bralec Z. P.

V delih drevesa naj bi zaznali odmrla tkiva, razkroj lesa, razpoke in poškodbe, ima pa tudi več suhih vej in asimetrično in presvetljeno krošnjo, kar je znak, da je drevo fiziološko oslabljeno.

"Vidni sta duplini, za kateri ocenjujejo, da sta globoki, kar vpliva na stabilizacijo vrhov. Kljub dosedanjim ukrepom za ohranitev dresa, kot sta obrezovanje leta 2019 in sistem za vezavo krošnje Cobra, bo treba drevo odstraniti zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja," še pravijo na mestni občini in opozarjajo, da bo v času odstranitve drevesa popolna zapora Tomšičeve med Župančičevo ulico in Prešernovo cesto, zato naj se uporabniki prostora delovišču izognejo in upoštevajo označbe v okolici.

Mesto z vse manj drevesi?

Mnogi Ljubljančani, med katere spada tudi naš bralec, so glede na pogosta sekanja dreves v zadnjem obdobju postali močno skeptični do pojasnil občine, da so drevesa bolna in da jih je zato treba odstraniti.

Ob novici, da bo moral oditi drevored na Linhartovi, se je tako pojavila pobuda za ohranitev drevoreda, katere avtorica je zapisala, da občina "nonšalantno zavaja ljudi", da so letos posekali samo bolna in nevarna drevesa, saj sta Rožnik (kjer se je letos prav tako zgodil golosek, op. a.) in Rog konkretna primera, da to ni res.

Bralec Z. P.

"Ob dejstvu, da je Ljubljana najhitreje segrevajoče se mesto na svetu, kjer bo vsaka senca drevesa še kako pomembna, je vsako navajanje številk, koliko novih dreves je bilo zasajenih, samo propaganda, saj za eno tako zdravo odraslo drevo ni dovolj niti 20 mladih sadik, ki imajo ob rasnih pogojih v naslednjih 20 letih zelo malo možnosti za preživetje. Do takrat bo pa to lokalna vroča točka z 20 stopinjami več. Če bo šlo tako naprej, bo Zelena prestolnica Evrope kmalu ena sama velika laž. Za mesto šteje vsako drevo," je dodala.

Mestna občina je sicer te dni najavila še, da se bo danes začel nujen sanitarni posek smrek na Golovcu.

"Na severni strani Golovca, pri vstopni točki Štepanjsko naselje nad križiščem Hruševske in Litijske ceste, bomo v sredo, 23. avgusta 2023, začeli z nujnim sanitarnim posekom smrek, ki jih je napadel lubadar. Dela bodo predvidoma trajala teden dni," sporočajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord