N. V. | 17. 4. 2023, 12:21

Poškodovana jamarka rešena, a njeno življenje je še vedno ogroženo

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Predstavniki pristojnih služb za reševanje so sporočili najnovejše informacije o zdravstvenem stanju jamarke, ki ji je na glavo padel velik kamen.

Nesreča pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici odmeva tudi širše po svetu, ne le v Sloveniji. Čeprav je Ana izkušena jamarka, "nesreča ni počivala", so danes pojasnili predstavniki pristojnih služb. Čeprav je bila previdna, se je zgodila tragična nesreča, ki je zahtevala obsežno reševalno akcijo, trenutno je njeno življenje ogroženo.

Epsko akcijo neverjetnih razsežnosti je spremljal ves svet, vsi smo trepetali in upali, da bodo poškodovano jamarko izvlekli iz jame brez težav. To je ekipi skupno 150 reševalcev uspelo po 33. urah.

Bilo je veliko trdega dela, vsak reševalec je imel svojo nalogo. Sinteza tega je bila, da so dali možnost življenja ponesrečeni osebi, so sporočili predstavniki pristojnih služb.

Reševanje poškodovane jamarke

Šlo je res za epsko akcijo reševanja v svetovnem merilu. Dramatičnost tega dogodka se je neprestano stopnjevala. Sprva je bilo treba odpreti jamo, ki je bila praktično zaprta. Čeprav jim je kar hitro uspelo razstreliti jamo do te mere, da so lahko reševalci prišli do ponesrečenke, je bil precej zahteven transport. Zdravstveno stanje ponesrečenke je namreč zahtevalo, da jo iz ozke jame prenesejo horizontalno.

Izvlek je trajal tri in pol ure, z dvema počitkoma, med katerima so poškodovanko umirili in pregledali vse življenjske funkcije. "V teh 30 urah smo iz teme prišli do svetlobe in človeka," je dejal poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Jamarska reševalna služba je dokazala, da ima Slovenija dober, odporen sistem zaščite in reševanja. To je prepoznala tudi celotna Evropska unija.

Pri takih akcijah namreč ne gre samo za pogum, temveč tudi za neverjetno strokovnost in usposobljenost tako reševalcev kot tudi vseh drugih, ki so sodelovali pri tem. "Največji uspeh je omogočiti človeku, ki je bil ponesrečen, življenje," so kljub vsej požrtvovalnosti skromno dejali vsi predstavniki.

Zdravstveno stanje ponesrečenke

Predstavniki so sporočili, da je ponesrečena jamarka Ana v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, trenutno je njeno življenje ogroženo.

"Vendar zdravstvena ekipa dela z vso močjo, da bo jutrišnji dan tako sončen, kot je bil današnji, ko smo gospo pripeljali iz jame," so sporočili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol