10. 10. 2023, 15:11 | Vir: STA

Težko pričakovani projekt v teku: začenja se prenova Linhartove ceste v Ljubljani

Bobo/Borut Živulovič

V prihodnjem tednu bo predvidoma stekla prenova Linhartove ceste v Ljubljani. 

Dela v vrednosti 4,6 milijona evrov brez davka bo izvajala družba KPL, temeljita rekonstrukcija prometnice od Dunajske ceste do stika z Matjaževo ulico bo po pogodbi trajala osem mesecev. Obnova je tudi del prometnega urejanja območja Potniškega centra Ljubljana.

V sklopu težko pričakovanega projekta - Linhartova cesta je predvsem na delu med križiščema z Vojkovo in Topniško ulico močno načeta - bodo prometnico po celotni dolžini razširili v štiripasovnico. Ta bo imela v obe smeri rumene pasove za javni potniški promet, ki bodo prekinjene le na območju večjih križišč, boljše bodo glede na načrte prenove tudi površine za pešce in kolesarje. Ob tem bo prenovljena tudi ostala infrastruktura in oprema.

Rekonstrukcija preostanka Linhartove ceste bo po napovedih ljubljanske občine na vrsto prišla naslednje leto. Občina naj bi postopek za izbor izvajalca za drugi odsek, vključno s prenovo krožnega križišča pri Žalah, ki bo postalo t. i. turbo krožišče, začela po koncu rekonstrukcije prvega odseka.

Bobo/Borut Živulovič

Zasaditev novih dreves

V javnosti je ob prenovi, ki so jo na občini napovedovali in prestavljali že nekaj let, najbolj odmevala napoved odstranitve trenutnih visokih in košatih dreves ob prometnici. Zaradi tega so zagovorniki ohranjanja zelenja v občini nedavno izvedli tudi protest z označitvijo vseh dreves ob cesti.

A kot je na predstavitvi prometnih ureditev v sklopu projekta Potniški center Ljubljana, na kateri so danes napovedali začetek prenove Linhartove ceste, spomnil Simon Detellbach iz Prometno tehniškega inštituta v sklopu ljubljanske fakultete za gradbeništvo, je v prvi fazi prenove Linhartove ceste predvidena zasaditev 117 novih dreves. Ta bodo po njegovih navedbah visoka do pet metrov, s krošnjo širine dveh metrov. Ob tem naj bi 25 obstoječih dreves presadili na nove lokacije.

Če je na odseku med križiščem z Dunajsko cesto in Matjaževo ulico danes 154 dreves, jih bo po rekonstrukciji 195, je dejal. Za drugo fazo obnove Linhartove ceste pa je napovedal presaditev 45 obstoječih dreves in posaditev 97 novih, večjih. Po celotni obnovi naj bi se tako število dreves ob Linhartovi cesti s trenutnih 199 povečalo na 292, imela naj bi tudi izboljšane rastne pogoje. Ob tem projekt prenove predvideva še tudi zasaditev številnih grmovnic.

Dela ocenjena na okoli milijardo evrov

Prvo fazo prenove Linhartove ceste bo za 4,6 milijona evrov brez davka izvedla družba KPL. Ta je najnižjo ceno ponudila po dodatnih pogajanjih ponudnikov z ljubljansko občino. V prvi fazi izbora izvajalca so se namreč cene brez davka, kot je razvidno iz odločitve o oddaji naročila na portalu javnih naročil, gibale od 5,5 milijona do 6,9 milijona evrov, po pogajanjih pa je KPL ponudil precej nižjo ceno in tako premagal konkurenco. Za novo ureditev ceste bo imel od uvedbe v delo osem mesecev.

Prenova Linhartove ceste je sicer eden od temeljnih gradnikov prometne ureditve območja Potniškega centra Ljubljana, kjer bodo v naslednjih letih ob nadgrajeni železniški postaji ter novi avtobusni postaji zrasli tudi številni zasebni nepremičninski projekti na čelu s kompleksom Emonika. Vse skupaj so dela ocenjena na okoli milijardo evrov.

Ob Linhartovi cesti bodo na novo urejene še Železna in Vilharjeva cesta, nadgrajen bo uvodni del Šmartinske ceste, razširjen podvoz pod železnico pri Orto baru, Masarykova cesta in Trg OF pa bosta dobila podobo bulvarja. Promet na območju bo v času del tako več let močno oviran, zaradi česar pristojni meščane in obiskovalce pozivajo k razumevanju in strpnosti.