13. 5. 2022, 16:41

Pripravite se na višje položnice: kaj vse se bo podražilo?

Bobo

Verjetno ste tudi sami opazili, da so se aprila računi za elektriko pocenili. A pozor! Stvari niso tako rožnate, kot so morda videti na prvi pogled. 

Ker je vlada pred volitvami račune oklestila za omrežnine in nekatere prispevke, se bo to poznalo še na računih za april, torej maja. Potem pa nič več.

Da so cene ponorele in da se že vrtimo v začaranem krogu inflacije, se lahko prepričamo tudi med vsakim našim obiskom živilske trgovine.

Bobo

Umetna pocenitev

Časi so zelo negotovi zaradi več dejavnikov, vključno z nepredvidljivo vojno v Ukrajini. "Energenti tako ali tako rastejo noro. Luči na koncu predora ni,” so zapisale Finance. Po mnenju časnika bo načrtovanje poslovnih in osebnih financ za prihodnje leto težko. Kajti nihče ne ve, kakšna bo naslednja poteza Vladimirja Putina.

Kako bo Evropi po desetletjih govorjenja o zeleni energiji in zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina uspelo priskrbeti gospodinjstvom in poslu dovolj ne božjastno drage energije, se sprašujejo pri Financah. In nič kaj optimistično odgovarjajo, da se to še ne ve.

V pričakovanju visokih skokov cen

Skok cen bo v prihodnji statistiki tako še precej višji - od podražitev energentov in hrane ter posledično tudi do inflacije. In še en podatek: tekoča goriva so se podražila za 35,9 odstotka glede na lanski april. In to kljub vladni omejitvi cen, ki zdaj tudi ne velja več.

Elektriko so podražili že štirje dobavitelji

Cene elektrike so maja povišali štirje od devetih dobaviteljev, kolikor jih je zdaj na trgu. Zadnji dan aprila so ceno dvignili v Elektro energiji, prvega maja pa še v Energetiki Ljubljana in Energiji plus. Cene so pri omenjenih dobaviteljih višje od 20 pa vse do 50 in več odstotkov.

Bobo

Za nove odjemalce je elektriko dražil tudi Gen-i. Njihove cene bodo višje za od okoli 28 do okoli 31 odstotkov, nove cene tarif na rednem ceniku električne energije za male poslovne odjemalce pa bodo začele veljati 1. julija.

Nove cene pri Gen-i ne veljajo za obstoječe odjemalce, ki so pogodbo z njimi sklenili najkasneje do 26. aprila. Podobno velja pri Elektro energiji, medtem ko pri Energiji plus in Energetiki Ljubljana nove cene veljajo za vse odjemalce.

Kaj pa plin?

Družba Gen-I bo s 1. julijem ceno zemeljskega plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce zvišala tudi za tiste, ki so plin pri družbi kupovali že pred 25. februarjem, ko je družba objavila nov cenik za nove uporabnike.

Ob tem pojasnjujejo, da so cene energentov v drugi polovici leta 2021 zaradi vojne v Ukrajini dosegle najvišje zgodovinske vrednosti, kar jih je prisililo k prilagoditvi spremembam na nakupnih trgih in usklajevanje cen z njimi.

Plin bo tako dražji za okoli 85 odstotkov, ta postavka pa, kot je v začetku marca pisal časnik Finance, predstavlja okoli 40 odstotkov končne cene. Tako bo ta višja za okoli tretjino.

Bobo

Nekateri drugi slovenski dobavitelji zemeljskega plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce so medtem nove podražitve uvedli že z majem

Ob vse naraščajočih cenah pogonskih goriv, zemeljskega plina in električne energije se nekateri ponudniki umikajo s trga. Medtem tisti, ki ostajajo, skorajda mesečno spreminjajo svoje cenike, akcijskih ponudb pa v glavnem nimajo več. Pri Petrolu denimo do junija ni mogoče več unovčiti točk zvestobe za nižjo ceno električne energije, piše časnik Večer.

Bomo doma sedeli v temi?

Medtem časnik Večer piše, da energetski strokovnjaki do jeseni napovedujejo celo podvojitev cen elektrike, te naj bi se na srednji rok sicer stabilizirale na do 50 odstotkov višji ceni, kot smo jo poznali doslej.

Profimedia

Kot opozarjajo pri Večeru, bo do takrat potreben razmislek o zares pametnih ukrepih. V nasprotnem bi lahko ogrozili preskrbe državljanov z elektriko in tudi njihovih družinskih proračunov.

Vlada o regulaciji cen energentov

Vlada v nastopu naj bi po napovedih sprejela dejansko regulacijo cen energentov z namenom olajšanja energetske draginje ljudi tudi na cenah hrane, je napovedal najverjetnejši mandatar Robert Golob.

Bo Golob uresničil svoje obljube?

Bo Golob uresničil svoje obljube?

Profimedia

Po mnenju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi vlada morala pripraviti ustrezno shemo pomoči podjetjem zaradi dviga cen energentov kot posledice ruske invazije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol