J. Z. | 13. 9. 2022, 15:52 | Vir: STA

Prva kandidata sta se tudi uradno podala v predsedniško bitko. Kmalu naj bi to storila tudi ...

Bobo/fotomontaža

Uradna kampanja pred volitvami za naslednika Boruta Pahorja se še ni začela, a tisti, ki ga želijo zamenjati, ne skoparijo z obljubami. 

Kot prvi je kandidaturo vložil glasbenik Gregor Bezenšek ml., ki se na volitve podaja kot neodvisni kandidat. Uspelo mu je zbrati 5673 podpisov podpore, ki jih je prinesel na Državno volilno komisijo (DVK). Med ključnimi prioritetami svojega programa navaja politično sodelovanje in zavzemanje za ranljive skupine prebivalstva.

Bobo

Zadovoljen je, da mu je v relativno hitrem času uspelo zbrati zadostno število podpisov podpore. Po njegovem mnenju je to dokaz, da so ga volivci prepoznali takšnega, kot je, in sicer "človeka, ki je politično in ideološko neobremenjen". Ob tem je nanpovedal, da se bo kampanje, ki bo uradno stekla prihodnji teden, lotil resno in spoštljivo, v njej pa bo zasledoval program, ki so ga zastavili v volilnem štabu. Med ključnimi prioritetami izpostavlja sodelovanje v notranji politiki. 

Kandidaturo vložil tudi vodja poslancev

Kandidaturo je uradno vložil tudi nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj, ki pa se v boj podaja s podpisi poslancev NSi

Cigler Kralj je ob vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo napovedal, da se bo tako v kampanji kot tudi ob morebitni izvolitvi zavzemal, da bodo "ustvarjalni in podjetni, tisti, ki zmorejo, spet spoštovani in cenjeni", prav tako pa, da bo cenjeno delo, s katerim se bo dalo dostojno preživeti.

Bobo

Napoveduje tudi, da se bo zavzemal za vse, ki so bili v zadnjih treh desetletjih pozabljeni in odrinjeni na rob družbe. Med ključnimi prioritetami svoje kandidature navaja tudi krepitev miru in varnosti, kar bi Slovenija po njegovih besedah dosegla z modernizacijo in finančnimi vložki v slovensko vojsko. Ob tem Cigler Kralj na drugi strani izpostavlja še "prizadevanja na evropski in svetovni ravni za krepitev oziroma povezovanje vseh obrambnih sil v svetu, ki se zelo spreminja in potrebuje skupno akcijo za ohranitev miru in varnosti".

O tem, na kakšen rezultat na predsedniških volitvah stavi, pa je vodja poslancev in nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti danes dejal le, da gredo "korak za korakom". Najprej tako stavijo na uvrstitev v drugi krog, nato pa bodo delali naprej, je dejal.

Kdo bo to storil v prihodnjih dneh?

Dovolj podpisov je zbrala tudi odvetnica Nataša Pirc Musar, njen volilni štab pa je zaprosil DVK za predlog termina za oddajo podpisov. Koliko podpisov je zbrala, še ne razkriva, pravi pa, da jih je več kot 5.000, ki jih bo vložila naslednji teden. "Najlepša hvala mojim zlatim prostovoljcem in vsem, ki mi med obiski po Sloveniji podporo izrekate z objemi, s toplimi besedami in prijaznostjo ter zagotovili, da se vidimo na volitvah," je zapisala. Kdaj bodo kandidature vlagali drugi, še ni znano. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ