A. B. | 14. 9. 2022, 09:19

Napad v Mariboru: prvič je spregovorila 20-letna žrtev

Profimedia/fotomontaža

Incident v središču Maribora dobiva nove razsežnosti. 20-letnica je o grozljivem dogodku v mariborskem parku prvič spregovorila s policisti in med drugim povedala, da jo je napadalec napadel iz zasede.

Zdravstveno stanje 20-letnice, ki jo je v noči na 4. september z ostrimi predmeti napadel storilec L. G., je veliko boljše.

Obiskali so jo že kriminalisti, s katerimi je o dogodku in z njimi povezanimi informacijami tudi spregovorila, navajajo na Večeru. 

Njena plat zgodbe

Kriminalistom in preiskovalcem je iskreno povedala, da ji je 22-letnik sporočil, da bo pri akvariju terariju v mariborskem mestnem parku zanjo pustil pisma. Spravil naj bi jih v škatlo, na kateri so bile začetnice njenega imena.

Ko je prišla do škatle, jo je napadel izza hrbta in jo z nožem ter sekiro presenetil v trenutku, ko napada ne bi mogla pričakovati. 

Njeno pričanje bodo uporabili za uvedbo sodne preiskave, ki je bila zoper trenutno priprtega storilca vložena prejšnji teden. 

Posledice kljub dobremu okrevanju 

L. G. je s sekiro, nožem in močnimi udarci najhuje poškodoval žrtvino glavo. Dekle je po anonimnih pričanjih kričala tako močno, da se jo je slišalo tudi po širšem območju središča Maribora. Krike sta slišala tudi policista, ki sta bila prav v tistem času na obhodu, na pomoč pa sta pritekla tudi mlajša ženska in moški. 

Prav glasovi očividcev in policistov naj bi po sklepanju preiskovalcev storilcu onemogočili, da je zločin dokončal. 

Našli so jo v mlaki krvi

Storilec je s kraja nesreče pobegnil, zato je bila žrtev ob prihodu policistov sama. Med begom je skušal tudi zabrisati sledi, saj je osebne predmete oškodovanke odvrgel v grm, v bližini zločina, znebil se je tudi rokavic. Kar ga je kasneje izdalo, je to, da je na kraju zločina pozabil svoj nahrbtnik. 

FB/Visit Maribor/Tamino Petelinšek/STA

Vrnil se je park, kjer je po neuradnih informacijah Večera pristopil do uniformirancev in se pretvarjal, da ga zanima, kaj se je zgodilo.

A svojega dejanja ni mogel prikriti, saj so bili na njegovih oblačilih krvavi madeži. 

Policist je preveril njegovo identiteto in glede na ujemanje z osebnimi dokumenti v njegovem nahbtniku izvedel aretacijo. Preiskovalcem je dejanje deloma priznal in povedal, kam je odvrgel orožje. 

Motiv za dejanje je bilo ljubosumje

Kriminalisti so prepričani, da je povod za dejanje v ljubusumju, ne glede na to, da je bil storilec v zvezi z drugim dekletom. 

20-letnico je osvajal, a mu pozornosti ni vračala, zaradi česar se ji je maščeval tudi z vdorom v hišo njene matere, poškodoval ji je tudi avtomobil. 

Med izrekom se predvideva, da bo storilec zaigral na karto neprištevnosti, še navajajo na Večeru. Ko se je namreč sestal s preiskovalnim sodnikom, naj bi rekel, da se spomni vsega, le omenjenega dogodka ne, kot da bi doživel "blackout" (torej popolno izgubo spomina nanj). 

O dogodku smo se pogovorili tudi s kliničnim psihologom

Obrnili smo se na dr. Tristana Riglerja, kliničnega psihologa in sodnega izvedenca. V našem sistemu se namreč dogajajo upravičevanja tudi zaradi uporabe psihoaktivnih snovi ali drugih razlogov, a v tem primeru po tem ni potrebe, je jasen Rigler. "Jasno je, da se je na svoje dejanje pripravil. Zelo verjetno je šlo za načrtno dejanje, zato je to storil zavedno in zavestno," pove. 

Studio City/posnetek zaslona

"Lahko to razumemo, nikakor pa ne smemo tega sprejemati, niti opravičevati. Krivda je povsem njegova. Ne moremo kriviti njegovega ozadja, niti žrtve, niti policije. Gre za povsem njegovo odgovornost," je dodal. 

Celoten intervju si lahko preberete na spodnji povezavi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord