Uredništvo | 11. 1. 2024, 15:18

Pust lačnih ust: kdaj se bomo s krofi mastili letos?

Milos Vujinovic/Bobo

Pust bo letos precej zgodaj, že čez mesec dni.

Se že veselite pustnih šeg, šemljenja in mastnih krofov? Potem imamo za vas dobro novico: do pusta ne manjka več veliko. Datum pusta vsako leto določijo na podlagi tega, kdaj je velika noč, ki pade na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Ker bo letos velika noč 31. marca, bo letošnji pustni torek padel na 13. februar, poroča N1.

Pustna sobota bo tako 10. februarja, pustna nedelja pa 11. februarja. To bo teden prej kot lani, ko je bil 21. februarja, naslednje leto pa bo precej pozneje, in sicer 4. marca.

Morda vas zanima tudi:

Ena najbolj značilnih mask v Sloveniji je kurent, ki s plesom odganja zimo ter pozdravlja pomlad z željo po dobri letini. Na Ptuju se tako že pripravljajo na tradicionalno Kurentovanje, ki bo potekalo med 3. in 13. februarjem.

Na pustno nedeljo, 11. februarja, bo potekala mednarodna karnevalska povorka, ki vsako leto privabi več deset tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine ter upravičuje sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji. Kurentom se bodo pridružile številne pustne in obredne maske iz Slovenije in tujine.

Sicer pa so se na slovenskem podeželju skozi stoletja izoblikovali različni šemski liki, med njimi kurenti oz. koranti na Ptujskem in Dravskem polju, Halozah in Slovenskih goricah, laufarji v Cerknem, škoromati v Brkinih, mačkare v Dobrepoljski dolini na Dolenjskem in pustovi v Drežnici pri Kobaridu. Ohranili so se tudi pustni živalski liki, denimo kamela in košuta. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol