A. Ko. | 13. 3. 2023, 20:00

Razbijamo stereotipe: "Ni res, da Slovenci ne znamo prodati svojega znanja!"

LUI

Čeprav Slovenci v tujini slovimo po svoji marljivosti in strokovnosti, si med seboj pogosto očitamo nefleksibilnost in pomanjkanje podjetnosti. Ta stereotip o neambicioznih Slovencih se vse bolj izkazuje za napačnega. Naši raziskovalci in inovatorji iz leta v leto dokazujejo nasprotno - so izjemno uspešni pri trženju znanja in tehnologij. Pogovarjali smo se z direktorjem Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, Jakobom Gajškom, ki se s svojimi uspehi postavlja ob bok največjim.

Z vse večjim številom patentov in nagrad, predvsem pa uspešnih zgodbah na trgu, naši raziskovalci postajajo vse bolj prepoznani po svetu. Na to kažejo naši dosežki v znanosti in pri razvoju “deeptech” ekosistema, ki se z vstopom Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI) v Deeptech Alliance postavlja ob bok vodilnim v Evropi. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z direktorjem LUI, Jakobom Gajškom.

LUI

Kaj sploh je prebojnotehnološko ali "deeptech" podjetništvo?

Govorimo o deeptechu. Lahko za uvod razložite, kaj to sploh je?

Gre za prebojne inovacije, ki lahko spremenijo naš svet in rešijo največje probleme človeštva od medicine in kmetijstva do industrije in transporta. Prebojnotehnološko ali "deeptech" podjetništvo temelji na tehnologijah prihodnosti kot so umetna inteligenca, avtonomni sistemi, robotika, biotehnologija, medicinske naprave, čista tehnologija in podobna področja, kjer sama tehnologija predstavlja močno konkurenčno prednost. Takšne tehnologije nas bodo popeljale v novo dobo, kjer bodo poskrbele za izboljšanje kakovosti življenja in reševanje kompleksnih izzivov, s katerimi se danes soočamo.

Se lahko majhna Slovenija s svojimi raziskovalci in inovatorji postavi ob bok velikim evropskim državam?

Slovenska znanost vedno znova dokazuje, da majhna država ne pomeni majhnih uspehov. Čeprav nas je samo 2 milijona, se lahko pohvalimo s svetovno priznanimi raziskovalci in inovatorji, ki na svojih področjih dosegajo izjemne dosežke. Kljub temu, da imamo manj sredstev in manjši trg od drugih evropskih držav, slovenska znanost po dosežkih glede na število prebivalcev spada med najboljše in je precej nad povprečjem Evropske unije. Naši raziskovalci dosegajo res odlične uspehe – malo pa nam še manjka pri tem, da bi res v celoti izkoristili naš potencial. Pa tudi tu se že nekaj let situacija zelo izboljšuje.

O kakšnih izboljšavah govorite?

O tem se ne govori veliko, ampak Slovenija že nekaj let precej sistematično podpira prenos znanstvenih dosežkov v gospodarstvo. In to je prav, le stalna podpora lahko da rezultate. Moramo se zavedati, da je to tek na dolge proge – stvari, ki jih delamo danes, bodo pogosto dale rezultate čez desetletje ali še pozneje. Je pomembno razumeti, da imajo takšne inovacije in podjetja res ogromen potencial. Če se pošalim – prebojnotehnološka podjetja ne bodo poskrbela le za službe naših otrok, ampak tudi naših vnukov!

LUI

Slovenija je močna na deeptech področju, pa ji Evropa pri tem kaj pomaga?

Kako se Evropa primerja z drugimi globalnimi akterji na deeptech področju?

Za Evropo je nujen prenos znanstvenih dosežkov v gospodarstvo. Globalno gledano smo preveč odvisni od uvoza – poglejte samo, kako je Rusija poskušala izsiljevati EU zaradi odvisnosti od njihovega plina. No, in Evropo lahko iz te situacije reši ravno njena znanost, kjer se skrivajo premnoge rešitve za današnje težave.

"Nekatere druge velesile, kot sta Kitajska in ZDA, trenutno vodijo pri komercializaciji znanosti, Evropa pa se na vse pretege trudi postati vodilna."

Tako je Evropska unija lani poleti izdala novo inovacijsko strategijo, ki v vseh točkah poudarja pomen deeptecha pri gradnji evropske konkurenčnosti in neodvisnega gospodarstva. To bo prineslo nove priložnosti in izboljšalo kakovost življenja v Evropi in po svetu. Pomembno vlogo pri vsem skupaj igra tudi Deeptech Alliance. To je zveza vodilnih deeptech igralcev, ki pomaga najboljšim prebojnotehnološkim startupom pri rasti in jih povezuje z vodilnimi korporacijami in investitorji z vsega sveta.

Lahko poveste kaj več o Deeptech Alliance?

Deeptech Alliance je zveza najboljših evropskih podpornikov prebojnotehnoloških startupov. Njen cilj je ponuditi pomoč prebojnim podjetjem pri dostopu do specializiranih programov, korporacij in investitorjev ter jim tako omogočiti hitrejši vstop na mednarodne trge. Predstavlja pomemben motor za evropsko inovacijsko sodelovanje, saj omogoča prenos znanja, tehnologij in izkušenj med različnimi državami ter spodbuja investicije v evropski inovacijski ekosistem. S svojim delovanjem prispeva k uresničevanju strateških ciljev Evropske unije na področju raziskav in inovacij ter k utrjevanju evropske vloge na globalnem trgu prebojnih tehnologij.

LUI

Pred kratkim ste se Deeptech Alliance pridružili tudi vi, Ljubljanski univerzitetni inkubator, kajne?

Res je! LUI je prva organizacija iz širše regije Srednje-Vzhodne Evrope, ki ji je uspel preboj v to izbrano skupnost. Vseh skupaj nas je 9, naši najbližji sosedje so inkubatorji Tehniške univerze v Münchnu, Politehnike v Milanu in ETH v Zürichu, preostali člani pa so predvsem iz Skandinavije in Zahoda.

"To ni samo velik korak za nas, ampak tudi za Slovenijo in njene startupe."

Povezali se bodo lahko z vodilnimi podjetji, raziskovalnimi ustanovami in investitorji v Evropi, s čimer bodo dobili dostop do najboljših znanj in praks na deeptech področju. Pridružitev Deeptech Alliance pomeni, da bo Ljubljanski univerzitetni inkubator postal središče za slovenski deeptech, kot tudi središče deeptecha v Jugovzhodni in Srednje-Vzhodni Evropi. Slovenija s tem korakom potrjuje svojo vodilno vlogo na področju inovacij in tehnologij, ter spodbuja rast in razvoj startupov in podjetij v državi. Prek nas se bodo slovenski startupi lahko hitreje razvijali ter postali bolj konkurenčni na globalnem trgu, kar bo pomembno prispevalo k gospodarski rasti države.

Kako pa Ljubljanski univerzitetni inkubator podpira slovenske startupe pri njihovem razvoju in rasti?

Ljubljanski univerzitetni inkubator je več kot samo inkubator. Smo podporno okolje za slovenske startupe, ki želijo rasti in se razvijati. Skupnost uspešnih startupov v našem inkubatorju je neverjetno močna in ima močne povezave tako v Sloveniji kot tudi po Evropi, kar nam omogoča, da pomagamo našim mentorirancem pridobiti finančna sredstva in mentorje. Poleg tega pa aktivno pomagamo našim startupom pri različnih razpisih, kot so P2, Rektorjeva nagrada, EIT jumpstarter in podobno. Smo prava rešitev za startupe in idejnike, ki morda ne dobijo potrebne podpore drugje. Pomagamo jim pri razvoju poslovne idej, identificiramo ključna področja, kjer potrebujejo pomoč in jih usmerjamo na poti do uspeha.

LUI

Kako lahko startupi rastejo v inkubatorju, kako se razvijajo in kakšni so uspehi zadnjih let? 

V zadnjih petih letih so se pod našim okriljem razvili številni startupi, ki so dosegli velike uspehe. S pomočjo naše podpore so uspeli pridobiti več kot 7 milijonov privatnega kapitala in več kot 3 milijone javnih sredstev, kar kaže na kakovost in inovativnost naših startupov. Že tretje leto zapored smo s pomočjo našega programa doseganja P2 financiranja dosegli 100 % uspešnost, kar kaže na našo zavezanost k uspehu startupov. Naš cilj je med drugim tudi ustvariti okolje, ki spodbuja inovativnost, ustvarjalnost ter rast startupov. Z združevanjem moči z Deeptech Alliance bomo lahko našim startupom ponudili še več podpore in jih povezali z najboljšimi strokovnjaki in investitorji v Evropi, kar jim bo pomagalo doseči še večji uspeh.

Idealni scenarij: kje vidite LUI čez pet let?

Samega sebe pogosto vprašam isto stvar. Pomembno je, da vemo, kam gremo. Naš cilj je, da LUI nadaljuje v naslednjih letih svojo vodilno vlogo na čelu slovenske skupnosti prebojnotehnoloških startupov in da je z našo pomočjo vsa Slovenija prepoznana kot regionalni center za takšna podjetja. Ni res, da Slovenci ne znamo komercializirati svojega znanja. V resnici nam gre to bolje kot mnogim, samo pohvaliti se ne znamo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol