J. Z. | 24. 8. 2022, 13:29

Razburjenje upokojencev zaradi digitalnih bonov: zahtevajo, da se jim omogoči pridobitev osnovnih znanj

Profimedia

Ukrep spremljajo številni zapleti in slaba volja starejših, ki se zaradi tega počutijo diskriminirani. Prepričani so, da se jim godi velika krivica, ki jo mora vlada odpraviti.

Delitev digitalnih bonov, ki so dediščina prejšnjega ministra Marka Andrijaniča, znova razburja. V Srebrni niti so že opozorili, da so 150-evrski boni, ki jih bo prejelo le 5000 od dobrih 700.000 starejših od 55 let, šolski primer diskriminacije, poroča 24ur.com.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije poudarjajo, da so upokojenci razburjeni in da gre pri tem za veliko kršitev pravic starejših, ki so izkazali množičen interes za izobraževanje na področju digitalne pismenosti.

Predsednik zveze Janez Sušnik je dejal, da so predlogu, ki jim ga je predstavila prejšnja vlada, nasprotovali že od začetka, saj da je 5000 mest za opismenjevanje starejših občutno premalo.

Po njegovem gre za diskriminacijo tistih, ki bi izobraževanje najbolj potrebovali. "Tako se z nami ne dela, nič o nas brez nas," je dejal. Veseli ga, da so izobraževanja začasno ustavljena. Pričakuje pa, da bodo v dialogu z vlado zmožni najti skupno rešitev.

Upokojenci bodo zahtevali, da se jim omogoči pridobitev osnovnih znanj. Želijo si tudi subvencioniranega nakupa računalniške opreme za tiste, ki si tega sami ne morejo privoščiti. 

Izobraževanja začasno zaustavljena

Ker prihaja do številni nepravilnosti, je vladna služba za digitalno preobrazbo naročila ustavitev izvajanja vseh pogodb. Ta ne bodo stekla, dokler ne bodo preučili, kaj vse je šlo pri izvajanju razpisa narobe. 

Več starejših se je zaradi izobraževanj v zadnjem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic Petra Svetino. Sporno se mu zdi tudi, da imajo starejši od 55 let za koriščenje bonov precej manj časa od drugih upravičencev, še poroča 24ur.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord