A. B. | 29. 9. 2022, 11:25 | Vir: STA

Razkrili so kriminalno združbo, ki je delovala tudi pri nas: med "mafijci" tudi več Slovencev

PU Koper/Profimedia/fotomontaža

V skupni preiskavi so policisti odkrili več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov, pri čemer je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov. Združba je po ocenah policije pridobila več kot 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Slovenski policisti so sodelovali v preiskavi obsežne kriminalne družbe, ki je v Italiji skladiščila odpadke in jih nezakonito pošiljala tudi v Slovenijo, na ta način pa pridobila za več kot 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Koprski kriminalisti so kazensko ovadili državljana Italije in Slovenije ter dve pravni osebi z območja Kopra.

Sodelovali so tudi z Europolom 

Zaključno akcijo obsežne preiskave je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo izvedlo prejšnji teden, so sporočili iz Policijske uprave Koper. Akcijo je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

PU Koper

Po pojasnilih koprske policije so organi pregona opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, ki jih sumijo, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine - od nezakonite proizvodnje, obdelave do transporta. V preiskavo sta bila vpletena dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji, so zapisali na koprski policijski upravi.

Nezakonito prepošiljanje iz Italije v Slovenijo 

Preiskava je potekala v letih 2019 in 2020. Po ugotovitvah policistov je kriminalna združba upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter odpadke skladiščila v industrijske hale v Italiji. Odpadke v večjih količinah je nato nezakonito in s ponarejeno dokumentacijo pošiljala v Slovenijo, na Hrvaško in Madžarsko.

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže, so dodali.

V več pošiljkah so odpadke prepeljali in odvrgli tudi v naravi na območju Divače. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v skupni preiskavi z italijanskimi varnostnimi organi kazensko ovadili dve fizični osebi, državljana Italije in Slovenije, in dve pravni osebi z območja Kopra.

PU Koper

"Dobro medsebojno sodelovanje med policijami je ključni element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete, ki jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav," so sklenili na koprski policiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.