5. 7. 2022, 12:47

Razmere za delo so nevzdržne: delavci zaradi hude vročine potrebovali zdravniško pomoč

Profimedia

Predstavniki kapitala se morajo zavedati tudi, da vsaka stopinja nad 25 stopinjami Celzija znižuje produktivnost za dva odstotka.

Podnebne spremembe ne vplivajo samo na naše počutje pri delu, ampak čisto konkretno tudi na našo varnost in naše zdravje. 

Zagotavljanje ustrezne temperature v delovnem okolju je delodajalčeva dolžnost. To določata zakon o varnosti in zdravju pri delu in podzakonski akt, t. j. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

Delodajalec mora upoštevati slovenske standarde za toplotno udobje in glede na konkretne razmere pri njem izbrati takšne ukrepe, ki so na njegovem področju najbolj ustrezni ter pripeljejo do izboljšanja temperaturnih pogojev in počutja delavcev.

Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so t. i. vroči delovni prostori, v katerih temperatura zraka lahko preseže omenjeno vrednost, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, na hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 stopinj Celzija.

A se delodajalci tega držijo?

Prejšnji teden je v enem izmed mariborskih šotorov Lesnine temperatura dosegla 41 stopinj, zaradi česar je eden izmed zaposlenih doživel kolaps in dobil vročinske krče.

"En delavec je utrpel iz tega razloga vročinske krče. Vodstvo oziroma njegov nadrejen ga je hotel poslati domov, vendar ga je en sodelavec zaradi njegovega stanja in izgleda peljal v univerzitetni klinični center na urgenco," pravi Alenka Rožman, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na območju Podravja in Koroške. 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je o tem obvestila inšpektorat za delo, ki je šotor nemudoma zaprl.

Prodajni šotor je bil sicer odprt že nekaj mesecev, temperatura pa je že takrat presegala 28 stopinj.

"Takrat je še bilo na nek način znosno, pri 28 stopinjah, zdaj pri 38 pa je bilo ogroženo tako življenje kupcev kot delavcev," meni Rožmanova.

Profimedia

Kdo je odgovoren?

Iz Lesnine so za portal maribor.info pisno sporočili, da je že doslej veljajo, da se šotor ob višjih temperaturah zapre.

"Sedaj smo še dodatno opredelili, da je najvišja dopustna temperatura za obratovanje šotora 28 stopinj Celzija. Kadar temperatura v njem preseže to vrednost, se šotor zapre," so pojasnili in dodali: "Sicer je delovno mesto v šotoru opremljeno z dvema ventilatorjema za hlajenje. Zaposlenim je ves čas na voljo tudi ohlajena voda. Prodajalci se v šotoru nahajajo le takrat, kadar so tam prisotni tudi kupci. Sicer imajo navodilo, da se umaknejo v senco na prostem."

V nekaterih prostorih temperatura presega tudi več kot 50 stopinj

V Podravju sindikati pogosto beležijo prijave zaradi nevzdržne vročine na delovnem mestu. "Tudi danes so me klicali, da v nekaterih prostorih temperatura presega tudi nad 50 stopinj. Kar je zelo žalostno, zelo neodgovorno. Potem pa delodajalci zopet, ko se takšna temperatura pojavi rečejo: 'Ja saj naši delavci pa imajo vodo, naši delavci pa imajo napitke.' To so kratkoročne rešitve," dodaja Milan Mesarič, predsednik Sindikatov Podravja.

V enem izmed pomurskih podjetij so zaposlenim za ohladitev v vročih delovnih razmerah ponudili tudi sladoled.

"Šotorov, kjer se odvija neki del proizvodnje, je zelo veliko v Sloveniji in inšpektorji bi to morali videti. Ne pa, da se mora nekaj slabega narediti, potem pa so vsi pametni, vsi junaki,"

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec