R.S. | 26. 7. 2022, 15:50

Razočarani Slovenci: pričakovali dež, dobili pa le par kapelj

Bobo

Nestrpno smo čakali dež, količina padavin pa je bila na koncu nadvse skromna. To je predvsem slaba novica za gasilce na Krasu, ki so se ponoči spopadali s posameznimi požarišči. Kdaj lahko pričakujemo naslednje padavine?

Vodja gašenja največjega požara v zgodovini Slovenije Simon Vendramin je pred kratkim povedal, da požar na Krasu ne bo pogašen do prvega obilnega dežja. "Če bo padel šele čez en mesec, bomo morali gasilci biti aktivni do takrat,je dodal.

Facebook/Ervin Čurlič

Na Krasu težko čakali padavine

Napovedi o dežju so se razveselili predvsem gasilci na Krasu, ki že več kot deset dni gasijo požar.

Čeprav se je napoved uresničila, pa je največ dežja zapadlo na skrajnem jugu države, na Krasu pa je zapadlo le nekaj kapelj. 

Padavin ni dovolj, vse se hitro suši

"Kjer je bil dež najbolj potreben, ga je bilo najmanj," so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Dež ni kaj dosti pomagal, saj se vse namreč zelo hitro suši. 

Vremenska fronta nas je od zahoda zajela v dopoldanskem času in se je že pomaknila proti vzhodu države. Največ dežja je ob nalivih padlo na skrajnem jugu oziroma jugozahodu države, kjer je do 13. ure padlo od 10 pa do 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Drugod je padlo le nekaj litrov, kar seveda ni dovolj za omilitev suše, ponekod na severu niso prejeli niti kaplje dežja, poroča Arso. 

Nove padavine v večjem delu Slovenije pričakujemo v soboto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord