11. 5. 2022, 13:07 | Vir: STA

Razrešili državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Kaj je razlog?

Tinkara Zupan/STA
Razrešili državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Kaj je razlog? (foto: Tinkara Zupan/STA)

Govori se, da ima vlada za razrešenega že nove načrte. Kam se odpravlja?

Vlada je na dopisni seji z 31. majem razrešila državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Bojana Pograjca, so sporočili iz kabineta, kjer je bil brigadir Pograjc odgovoren za vojaške, obrambne in zunanje zadeve. Razloga za razrešitev niso navedli, Pograjc pa naj bi bil kandidat za veleposlanika na Poljskem.

Dosegel čin generalmajorja

Pograjc je sicer po izobrazbi diplomirani univerzitetni politolog, smer obramboslovje, magisterij znanosti iz nacionalno varnostne strategije pa je opravljal na Nacionalnem vojnem kolidžu Nacionalne obrambne univerze ZDA.

Vojaško kariero je začel kot rezervni časnik, poveljnik voda zračne obrambe zaščitne enote republiškega štaba za teritorialno obrambo. V čin brigadirja je bil povišan leta 2006, od 2009 pa je opravljal formacijske dolžnosti v nazivu generalmajor.

Bobo

Ga vlada pošilja na Poljsko?

Pograjc se omenja kot kandidat za veleposlanika na Poljskem. Predsednik Pahor je sicer v torek odpoklical in postavil več veleposlanikov, kljub pozivom najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, naj tega ne stori.

Po Golobovem mnenju so med predlogi za menjave veleposlanikov tudi sporni kandidati, ki so po njegovi oceni preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Golob je napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo. Veleposlanika Poljske Pahor sicer še ni odpoklical.

Sekretarska funkcija bo prenehala še nekomu

Vlada je na današnji seji razrešila tudi državno sekretarko na ministrstvu za finance Majo Hostnik Kališek. Na to mesto je bila imenovana 15. maja 2021, funkcija pa ji preneha 31. maja. Razrešitev je predlagala sama, so sporočili po seji vlade.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.