26. 9. 2023, 22:52 | Vir: STA

Golob po številnih očitkih glede luksuznih in nepotrebnih potovanj razkril svoje stroške najema falcona

Borut Živulovič/Tina Kosec/Bobo/fotomontaža

Razkril je tudi, kdo ga spremlja na potovanjih.

Ne le potovanja Ajanović Hovnikove, pod drobnogledom so zadnje čase tudi potovanja predsednika vlade Roberta Goloba z vladim letalom. Nekateri mediji in poslanka SDS Jelka Godec sta mu očitala previsoke stroške najema letala za kabinet. Očitki so leteli na incident ob avgustovskih poplavah, ko se je premier odločil za predčasno vrnitev z dopusta, ponj pa so poslali najeto letalo. 

Zdaj se je odločil, da vse skupaj pojasni. V njegovem kabinetu so pojasnili, da premier za službene poti res uporablja vladno letalo, svoje zasebne obveznosti pa plačuje sam.

Glede incidenta ob avgustovskih poplavah so dejali, da bi se premier v državo v nasprotnem primeru vrnil devet dni pozneje, kar pa bi bilo nesprejemljivo. Stroški poti iz Grčije so znašali 14.900 evrov in so bili poravnani v začetku septembra.

Kdo ga spremlja na potovanjih (poleg Tine Gaber)?

Prednost pri uporabi falcona imata sicer predsednica republike in predsednica državnega zbora. A Goloba na poteh v tujino spremljajo svetovalec za mednarodno politiko Vojko Volk, svetovalec za evropske zadeve Igor Mally, ena od predstavnic za odnose z javnostmi, varnostnik, fotograf in snemalec. Občasno ga spremljata tudi vodja kabineta Petra Škofic, svetovalec za državno varnost Andrej Benedejčič in uslužbenci državnega protokola.

Sestavo delegacije določi vlada s sprejetim sklepom in se lahko razlikuje glede na vsebino pogovorov. Kadar gostitelj povabi tudi premierjevo partnerico in je organiziran tudi damski program, pa je v delegaciji tudi partnerica predsednika vlade Tina Gaber. Tako je bilo denimo na vrhu Nata v Vilni in na uradnem obisku v Luksemburgu.

Profimedia

Natančno razkril svoje stroške

V premierjevem kabinetu so navedli, da so se v javnosti pojavile netočne interpretacije, povezane z datumi poletov. Datumi transakcij izvajalcu letalskih prevozov namreč ne odražajo datumov dejanskih poletov, ti so običajno plačani po opravljenih poletih. Iz kabineta so tako posredovali podatke o posameznih datumih poletov in datumih izvedenih transakcij.

Iz posredovanih informacij izhaja, da je premier Golob z delegacijo od nastopa mandata največkrat letel v Bruselj na zasedanje Evropskega sveta, in sicer trikrat. Predsednik vlade je na redno zasedanje Evropskega sveta prvič odpotoval 20. in 21. oktobra lani, stroški so znašali 18.900 evrov, plačilo je bilo izvedeno 28. novembra, izhaja iz podatkov kabineta predsednika vlade. V nadaljevanju se je Golob na zasedanju Evropskega sveta mudil še dvakrat, in sicer 9. februarja letos, ko so stroški znašali 10.290 evrov in so bili poravnani 13. marca, ter 29. in 30 junija, ko so stroški znašali 34.500 evrov in so bili poravnani 1. avgusta. Stroške rednih in izrednih zasedanj sicer povrne Evropska komisija, so pojasnili.

Stroški najetih letov, ki jih je dejansko kril kabinet predsednika vlade, pa so znašali 60.080 evrov za skupno pet poti za vse potnike, kar po navedbah kabineta pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1716 evrov.

Profimedia

Lani junija se je premier Golob mudil tudi na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Stroški poti so znašali 8900 evrov, poravnani so bili 20. julija lani. Z najetim letalom se je Golob udeležil tudi dvodnevnega vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega srečanja voditeljev držav članic Evropski uniji v Pragi oktobra lani, pri čemer so stroški znašali 13.900 evrov, poravnani so bili 11. novembra.

Profimedia

Predsednik vlade je letalo najemal tudi za pot na vrh Nata v Vilni julija letos. Stroški v višini 12.900 evrov so bili poravnani 18. avgusta in v višini 10.900 25. avgusta. Drugi let sta za povratek uporabili delegaciji obrambnega in zunanjega ministrstva, zato so znesek povrnili z omenjenih resorjev. "Ob tem opozarjamo, da je bil zaradi varnostnih razlogov zračni prostor nad Vilno zaprt in je bilo potovanje z rednimi linijami otežkočeno," so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Profimedia

Prav tako so po njihovih navedbah na zunanjem ministrstvu krili stroške najetega leta na Vrh EU-CELAC od 16. do 18. julija letos, saj se je nanj odpravila ministrica za zunanje in evropske zadeve. Stroški v višini 15.500 evrov so bili poravnani 21. avgusta.

Predsednik vlade pa se je z najetim letalom odpravil tudi na nedavni uradni obisk v Luksemburg septembra letos. Stroški v višini 9480 bodo po navedbah kabineta poravnani 20. oktobra.

Spomnimo: na 33 tisoč evrov vredno potovanje tudi ministrica za javno upravo

V zadnjih dneh pa je prah v javnosti dvigovala tudi službena pot ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in štirih sodelavk ministrstva na julijski forum o trajnostnem razvoju v New Yorku, ki je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov.

Sanja Ajanović Hovnik

Sanja Ajanović Hovnik

Žiga Živulović j.r./Bobo

Golob je danes navedel, da je država za službeno pot ministrice, ki se je v New Yorku mudila med 17. in 21. julijem, odštela nekaj manj kot 6000 evrov, smo poročali. "Če je največji državni problem pot ministrice v New York za 6000 evrov, živimo v srečni državi," je dejal. Stroškov službene poti treh sodelavk na ministrstvu, ki so se foruma udeleževale več dni, pa premier danes ni komentiral.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol