Uredništvo | 30. 11. 2023, 22:23

Romana Leljaka zaradi 400 kilogramov mandarin prijavili inšpekciji: pojasnjuje, zakaj darila ni obdržal zase

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Da župan Radencev podarjenih mandarin ni obdržal, naj bi bila kriva slovenska zakonodaja.

Saga z mandarinami, ki jih je iz Hrvaške pripeljal Roman Leljak, se nadaljuje. Leljak je sporočil, da je bila zadeva prijavljena inšpekciji, prijavili pa naj bi ga "znani občani," ki so se, kot pravi, s tem znesli nad njim. Dodatno je pojasnil tudi, zakaj se je odločil med otroke razdeliti 400 kilogramov mandarin, ki naj bi mu jih v dolini Neretve podarili "prijazni domačini". Darila tolikšne vrednosti ni obdržal zase, ker mu po njegovih besedah to preprečuje zakonodaja.

Darilo prevelike vrednosti

"Znani občani so se znesli nad mano in zadevo prijavili inšpekciji in časopisom," je Leljak napisal na Facebooku in še enkrat pojasnil, da je mandarine dobil v dar. "Cena mandarin, ki jo dobijo kmetje v Opuzenu, je od 0,18 do 0,35 evra po kilogramu. Ker je 400 kilogramov po 0,18 evra 72,00 evra, darila nisem zadržal zase, saj presega z zakonom dovoljeno višino. Predal sem ga občini. Odločili smo, da mandarine podarimo," je zapisal.

Leljak se je sicer pretekli konec tedna mudil v dolini Neretve na Hrvaškem, kjer je imel po lastnih besedah predavanje. Tam pa so ga, kot je v ponedeljek zapisal na Facebooku, "prijazni domačini" obdarili z 400 kilogrami mandarin, sam pa se je odločil, da bo sadeže razdelil otrokom: "Predstavnika občine bosta danes od 12. ure dalje pred vrtcem mandarine podelila staršem otrok. Seveda se lahko oglasite tudi drugi starši naših otrok," je dejal v ponedeljkovi objavi.

Facebook/Roman Leljak

Kaj pravi zakonodaja?

Ob tem se poraja vprašanje, ali je Leljak Hrvatom predaval kot župan občine Radenci ali kot publicist. Ker se sklicuje na Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa omejitve pri sprejemanju daril funkcionarjev, je smatrati, da je dolino Neretve obiskal kot župan. Zakonodaja mu torej omogoča, da lahko obdrži darilo v vrednosti 75 evrov.

V tretjem odstavku 31. člena omenjenega zakona namreč piše, da "protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 eurov, postanejo last Republike Slovenije, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo." Če drži Leljakov izračun vrednosti 400 kilogramov mandarin, omenjeno darilo sicer ni preseglo z zakonom določene najvišje vrednosti, ker pa zakon določa, da se vrednost darila ocenjuje glede na tržno ceno, je prava vrednost mandarin najbrž višja.

Profimedia

Odločitev župana nenavadna

Ravnanje z darili, ki jih prejmejo funkcionarji in jih predajo občini, ravno tako določa zakon. In sicer ga natančneje določa Pravilnik o omejitvah in dolžnostih v zvezi s sprejemanjem daril.

Tam je med drugim v 9. členu je zapisano: "Če se po prejemu darila, ki je postalo last subjekta javnega sektorja, ugotovi, da glede na svoje lastnosti ni primerno za uporabo ali hrambo (npr. pokvarljivo blago), se ga, če je to mogoče, uporabi za reprezentanco v subjektu javnega sektorja, ali pa se darilo odstopi organizaciji, ki je pooblaščena za proizvodnjo ali promet s takšnimi stvarmi ali humanitarni organizaciji."

Žiga Živulović jr./Bobo

Iz tega sledi, da je to, da so predstavniki občine prejete mandarine razdelili staršem pred vrtcem, vsaj glede na zakonodajo, nenavadna poteza. Zakon namreč določa, da se takšno darilo, če ne gre drugače, odstopi za to pooblaščeni organizaciji ali humanitarni organizaciji.

Več umikov mandarin iz Neretve

Zaplet z mandarinami se je začel predvsem v luči nedavnih umikov hrvaških mandarin s trgovskih polic zaradi vsebnosti nedovoljenega pesticida, zaradi česar se predstavniki lokalne politične opozicije sprašujejo, od kje so prišle mandarine, ki jih je župan podaril otrokom, in s čim so bile škorpljene. Še bolj jih je zmotilo, ker po njihovih besedah starši sicer "ne smejo prinesti v vrtec nobenega živila, niti enega bombončka ob otrokovem rojstnem dnevu"

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol