N. V. | 2. 7. 2022, 08:26 | Vir: STA

Rudarji v svoje vrste sprejeli novince. Koliko se jih je odločilo za poklic?

Facebook Premogovnik Velenje

V Velenju se je začel rudarski praznik, ki ga praznujejo v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 pričeli rudarji zasavskih revirjev.

Z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje se je v Velenju začel rudarski praznik, ki ga bo zaokrožila večerna prireditev na stadionu, 61. Skok čez kožo. Na njej bodo rudarji na tradicionalen način v svoje vrste sprejeli novince.

Dogajanje ob prazniku

V Velenju je bilo praznično že v petek zvečer, saj so v Muzeju premogovništva Slovenije pripravili praznovanje 90-letnice Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje.

Praznično obarvani dan se je v Velenju začel z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Ob 8.40 bo orkester zaigral tudi na Titovem trgu, kjer jih bo nagovoril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in jim čestital ob rudarskem prazniku.

Dopoldne pa bo v muzeju potekalo srečanje delovnih jubilantov in jubilantov Rudarske reševalne službe, so sporočili iz velenjske občine.

Ob 17. uri se bodo rudarji v uniformah zbrali na Titovem trgu v središču Velenja, od koder bodo pod vodstvom komandanta parade Borisa Sotlerja krenili proti stadionu. Odhod parade s trga bodo naznanili s kanonado.

Nato se bo ob 18. uri na mestnem stadionu začel 61. Skok čez kožo. Parado si bo ogledal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Se mladi odločajo za rudarski poklic?

Doslej so v Premogovniku Velenje v rudarski stan sprejeli 3867 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektro smeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije. Ob prazniku jih bodo še 34. Po prireditvi bo sledilo tradicionalno družabno srečanje zaposlenih in upokojencev skupine Premogovnik Velenje.

Zaradi parade bodo zaprte ceste

Zaradi rudarske parade bo od 17. do 18. ure začasno popolnoma zaprtih več občinskih in državnih cest s Titovega trga proti mestnem stadionu.

Zaprte bodo Rudarska, Prešernova, Jenkova in Kidričeva cesta ter Cesta pod parkom in cesta v Škale.

Velenjski premogovnik

To ni samo praznik tistih, ki so neposredno povezani z rudarstvom, ampak je praznik celotne Šaleške doline, so ob prazniku poudarili v Premogovniku Velenje, ki je povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji.

Za Premogovnikom Velenje je več kot 147 let odkopavanja premoga. "Premogovnik Velenje je bil vsa leta pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. Skupaj s Termoelektrarno Šoštanj je v prvih mesecih leta zagotovil skoraj 40 odstotkov vseh potreb po električni energiji v Sloveniji," so ob prazniku še spomnili v velenjskem premogovniku.

Spomin na petdnevno gladovno stavko

Rudarji svoj praznik praznujejo 3. julija v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 pričeli rudarji zasavskih revirjev.

V Kočevju, kjer je bil rudnik rjavega premoga desetletja os, okoli katere se je vrtelo tamkajšnje življenje, so rudarski praznik prvič praznovali leta 1955.

Na pomen rudarjev in praznovanja so tudi letos opozorili v Pokrajinskem muzeju Kočevje, kjer od leta 2006 organizirajo srečanje ob dnevu rudarjev. Letošnje srečanje v muzeju pripravljajo v ponedeljek zvečer.