N. V. | 8. 12. 2023, 09:03

Znano je, koliko je gasilec Sandi (ki mu je po poplavah pomagala celotna Slovenija) dejansko prejel na svoj račun

Profimedia/PGD Mengeš/fotomontaža

Zanj je Slovenija zbrala več kot pol milijona evrov. Razkrivamo, koliko je na svoj račun prejel Zajc in za kaj bo porabil denar.

Poleti je Slovenija vneto in nesebično zbirala denar za herojskega gasilca Sandija Zajca, ki je iz deroče vode, ta je vdrla v mengeški vrtec, reševal otroke, medtem pa mu je poplavilo domačo hišo, smo poročali. Račun za nakazila zanj je odprlo njegovo matično Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš, nanj se je steklo za več kot pol milijona evrov.

PGD Mengeš

Toda na zbiranje denarja je padla senca, ko je minister za obrambo Marjan Šarec prek družbenih omrežij sporočil, da se je nanj obrnil Zajc, ki je potožil, da donacij še ni prejel. Takrat se je srčna zgodba o nesebični pomoči spremenila v pravo pravcato telenovelo, ki je razkrila spor med Zajcem in njegovo zdaj že nekdanjo partnerico, nesoglasja znotraj gasilskega društva in še kaj. Danes, štiri mesece pozneje, je ta zgodba po besedah mengeških gasilcev "končno zaključena".

Kako so si razdelili denar?

"Skupaj je bilo nakazanega okoli 508 tisoč evrov, v prvi rundi smo dobili nakazila na ime donacije Sandi Zajc 280 tisoč," pojasnjuje član nadzornega odbora PGD Mengeš Tone Kosec.

Od tega jih je Zajc prejel dobrih 170, nekdanji partnerici pa je po dogovoru pripadlo 95 tisočakov, poroča 24ur. Nekaj je bilo tudi transakcij, pri katerih ni bil viden namen. "Partnerica je rekla, da od tega denarja, kjer namen ni viden, noče nič in da to vse prepušča Sandiju Zajcu. Potem pa, če povzamemo, je Sandi dobil skupaj 378 tisoč, partnerica 95, z namenom Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je bilo pa 34 tisoč," končno računico pojasnjuje Kosec.

Drama v gasilskem društvu

Ker je dolgoletni predsednik gasilskega društva Sandi Jaklič prošnjo za donacije Sandiju Zajcu objavil na svojo roko in ker se javno ni postavljal na stran društva, se je moral od svoje funkcije in društva pred kratkim posloviti. "Gasilci so mu v bistvu dali nezaupnico. Tako zadevo pa ne bi smel sam narediti, bi moral vsaj upravni odbor to potrditi, da se kaj takega lahko naredi," dodaja Kosec. Kot pravijo v društvu, Sandi Zajc namreč ni edini mengeški gasilec, ki so mu poplave 4. avgusta uničile dom, je pa zaradi odmevne akcije finančno pomoč prejel le on.

Javni linč

"Sem že popolnoma utrujen od vsega tega medijskega pompa in vsega tega dogajanja okrog tega," je povedal Zajc, ki tako kot zdaj že nekdanji predsednik podpore gasilskih kolegov ne uživa več. Kot pravi, je poveljnik nad njim ves čas vršil pritiske, ga vmes začasno celo suspendiral, a je Gasilska zveza Slovenije pozneje ugotovila, da je bil suspenz nezakonit.

Sami Rahim

"Še naprej bom ostal član PGD Mengeš, ker nimam slabe vesti," je še povedal. Glede denarja pa: "Trenutno imam povsem druge skrbi, pritiski name se še vedno stopnjujejo, stanovanja nimam, čim prej moram rešiti stanovanjski problem."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord