25. 5. 2023, 15:51 | Vir: STA

Šarec razkril, koliko denarja bo vlada namenila v ujmah prizadetim občinam (bo to dovolj?)

Miloš Vujinovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Ko je premier Robert Golob obiskal občino Šentilj, kjer se je sprožilo ogromno zemeljskih plazov, ki so ogrožali življenja domačinov, je obljubil, da jim bo država pomagala. Obljubo je držal, vprašanje pa je, ali je znesek zadosten.

Obrambni minister Marjan Šarec je povedal, da je vlada s sklepi občinam, prizadetim s poplavami in plazovi, zagotovila sredstva v višini 1,7 milijona evrov za intervencijske stroške. Stroški sanacije pa bodo povrnjeni po nekoliko daljših postopkih, je pojasnil.

Gre za stroške, za katere so občine ocenile, da so jih imele s tehnično opremo, hrano, orodjem, ponjavami in podobnimi zadevami na intervenciji. Obrambni minister je ob tem dejal, da bo država občinam te stroške povrnila rekordno hitro v roku enega tedna, tako bodo lahko svoje proračune namenile za druge zadeve.

Bobo

Dodal je, da gre le za povrnitev intervencijskih stroškov, stroški sanacije pa bodo povrnjeni ko bodo zaključeni nekoliko daljši postopki. Pojasnil je, da oceno škode izvedeta obrambno ministrstvo oziroma uprava za zaščito in reševanje, za stroške sanacije pa so pristojni drugi resorji.

Spomnimo ...

V tem mesecu je severovzhod države zajelo več večjih neurij, samo v občini Šentilj so našteli 122 zemeljskih plazov ob cestah in objektih, od tega jih je okoli 80 večjega obsega, ter še okoli 300 plazov na kmetijskih zemljiščih.

Milos Vujinovic/Bobo

Več stanovanjskih hiš je trajno neprimernih za bivanje, pet družin pa je bilo včeraj še vedno nastanjenih v bivalnih zabojnikih.

Župan občine Šentilj Štefan Žvab je pred tednom povedal, da je nastalo okoli tri milijone evrov ocenjene škode na cestni infrastrukturi in pri ogroženih hišah, v to pa niso vključena kmetijska zemljišča. "Končna številka bo višja," je dejal takrat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.