Uredništvo | 11. 12. 2023, 15:12

Saša Petek trdi, da ima 'ključni dokaz', s katerim bo - verjeli ali ne - za zapahe spravila Janeza Janšo

Borut Živulovič/Bobo

Dokument, zaradi katerega je bila gostobesedna Štajerka na čelu protestnikov, ki so vdrli v Televizijo Slovenija, objavljamo v celoti.

Saša Petek se je burno odzvala na prispevek, v katerem smo razkrili, da svoje sledilce poziva, naj pišejo na Televizijo Slovenija in zahtevajo, da jo v četrtek pred božičem skupaj z najvišjimi predstavniki države povabijo v oddajo Tarča. V dobri dve uri dolgem videoodzivu na Facebooku je najprej napovedala tožbo, nato pa počasi analizirala naše besedilo, pri čemer ni mogla ovreči nobene navedbe.

RTV/Posnetek zaslona

Zakaj so njene zahteve nenavadne?

V članku sta jo uvodoma zmotili predvsem dve besedi. Prva je beseda 'bizarno', katere pomen je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) opisan kot nekaj, kar "vzbuja pozornost zaradi posebnosti", je nenavadno, oziroma čudno.

Kaj tako bizarnega je torej v zahtevi Petkove, da jo povabijo v oddajo Tarča skupaj s točno določenimi gosti, kjer bi ji dali možnost, da predstavi zadevo, za katero je sama ocenila, da naj bi bila v javnem interesu? 

Najprej to, da poskuša nekdo od televizijske ekipe raziskovalnih novinarjev izsiliti, kaj naj bo tema njihove oddaje, kdo naj bodo gostje in kdaj naj bo ta oddaja na sporedu. Ustvarjalci oddaje in pristojno uredništvo namreč sami in povsem avtonomno ocenjujejo, katero temo bodo raziskali in koga bodo povabili v oddajo. Tega nikakor ne počne nekdo od povabljenih gostov ali druga oseba, ki ni del ekipe. Petkova gre celo tako daleč, da svoje sledilce celo javno poziva, naj pišejo na Televizijo Slovenija in od zaposlenih zahtevajo, da točno takšno oddajo organizirajo

Profimedia/fotomontaža

Si vsakdo zasluži medijsko pozornost?

Nenavadno je tudi to, da Petkova pričakuje udeležbo zdajšnjih in nekdanjih najvišjih predstavnikov države, ki naj bi si vzeli čas za njo, čeprav je jasno, da celo pri najbolj aktualnih temah novinarjem zelo redko uspe Janeza Janšo in Roberta Goloba istočasno privabiti v televizijski studio. Veliko tovrstnih gostov se zaradi perečih tem, o katerih se želijo pogovarjati novinarji, oddaj tudi nerada udeležuje. Da bi ob Janši in Golobu bila tam še predsednica države, nekdanji predsednik države in vsi nekdanji zdravstveni ministri od leta 2020 naprej, je popolnoma nerealno pričakovati

Za povrh to pričakuje nekdo, ki ni strokovnjak na področju, o katerem želi govoriti, do dejanskih strokovnjakov pa ima prezirljiv in podcenjujoč odnos. Hkrati sam nima ne izobrazbe, ne izkušenj in ne znanja na tem področju. Petkova ravno tako ni članica nobene nevladne ali druge organizacije. Na televiziji se želi pojaviti preprosto kot državljanka, ki ima na Facebooku, kjer objavlja svoje videoposnetke, več tisoč sledilcev, na katere vpliva s svojimi gostobesednimi monologi. Ravno zaradi njenega vpliva na del javnosti tudi sami menimo, da si v medijih zasluži določeno pozornost.

Facebook/Saša Petek/posnetek zaslona

Trhli dokazi in napačni sklepi

Nadalje je Petkovo zmotila besedna zveza 'jezična Štajerka'. Kot jezičnega SSKJ opisuje nekoga, "ki (rad) neumestno, gostobesedno izraža nejevoljo, nesoglasje." Petkova, ki prihaja s štajerskega konca Slovenije, je znana po svojem jeznem nastopu, nestrinjanju s splošno sprejetimi dejstvi, negodovanju, nejevolji in gnevu, ki jih glasno izraža v svojih videoposnetkih. V njih med drugim že dlje časa grozi, da bodo po njeni zaslugi kmalu izgubili službe vsi javni uslužbenci in da bo tako rekoč lastoročno zrušila zakonodajno, izvršilno in sodno vejo oblasti.

Z drugimi besedami bi takšno početje lahko opisali kot pozivanje k rušenju demokracije in celo k državnemu udaru.

In kaj je pravzaprav tista 'nadvse pomembna' tema, za katero Petkova ocenjuje, da jo morajo v oddaji Tarča slišati vsi državljani? Saša Petek svoje sledilce in enako misleče prepričuje o ključnih dokazih, s katerimi bo prav vsem dokazala, da so nekatere teorije zarote v povezavi z epidemijo covida-19 in cepivi resnične. In na podlagi teh dokazov bodo po njenih besedah kmalu zaprli več kot 200.000 državljanov Slovenije vključno z najvišjimi predstavniki države. Domnevnih dokazov, o katerih govori, pri tem skoraj nikoli ne predstavi. Kadar pa jih, se navadno izkaže, da je že v izhodišču postavila napačne sklepe. 

Facebook/Saša Petek/posnetek zaslona

Samosvoja interpretacija ustave in zakonov

Svojim sledilcem na Facebooku, ki jih ima sicer za polpismene, neštetokrat prebira člene iz Ustave Republike Slovenije ali različnih zakonikov, pri tem pa jih interpretira popačeno in napačno. Zelo rada na primer bere tretji člen ustave, ki pravi: "Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe" in "v Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno."

Stavek, da državljanke in državljani oblast izvršujejo neposredno, Petkova razume v smislu, da lahko posamezne državljanke in državljani takorekoč sami vzamemo oblast v roke, čeprav neposredno izvrševanje demokratične oblasti v resnici pomeni nekaj drugega. Posredno demokratično oblast državljani izvršujemo na volitvah, s katerimi neposredno vplivamo na sestavo parlamenta in s tem posredno na odločitve, ki jih ta sprejema. Neposredno demokratično oblast pa Slovenci vsake toliko izvršimo na referendumu, kjer lahko neposredno odločamo o ustavi, zakonu ali o drugem pravnem aktu in o drugem vprašanju, ki je pomembno za družbo.

Posameznik, kot je Saša Petek, samovoljno ne more zrušiti predstavnikov treh vej oblasti, niti tega ne more samovoljno storiti neka skupina ljudi. Ironično je, da dejanske pravice, ki jo določa tretji člen ustave, Petkova ne izkorišča, saj je med svojimi javljanji na Facebooku dejala, da se sama volitev ne udeležuje.

Ključni 'dokaz' Saše Petek

Tema, ki naj bi bila po besedah Petkove tako zelo v javnem interesu, da je treba o tem govoriti na Tarči, je domnevna spornost naročilnice, ki jo je Slovenija predložila podjetju Pfizer, ko je naročila cepiva proti covidu-19. Naročilnica pravzaprav ni neka novost, saj Petkova o njej govori že več let. Med drugim je skupaj z drugimi člani Gibanja OPS Ladislava Trohe septembra 2021 vdrla v stavbo javne televizije, kjer so od televizijcev zahtevali, da naj to naročilnico kot dokaz njihovih teorij, nemudoma predstavijo ljudstvu.

A izkazalo se je, da naročilnica, ki jo je gibanje OPS pridobilo kot informacijo v javnem interesu, pravzaprav ne vsebuje ničesar kaznivega.

V naročilnici namreč piše: "Sodelujoča država članica potrjuje, da se cepivo in materiali, povezani s cepivom, ter njegove komponente in sestavine hitro razvijajo zaradi nujnih okoliščin pandemije COVID-19 in se bodo še naprej preučevali po zagotovitvi cepiva sodelujočim državam članicam v okviru NP. Sodelujoča država članica nadalje priznava, da dolgoročni učinki in učinkovitost cepiva trenutno niso znani in da lahko obstajajo škodljivi učinki cepiva, ki trenutno niso znani."

Naročilnica, s katero je po trditvah gibanja OPS Slovenija naročila cepiva od podjetja Pfizer.

Naročilnica, s katero je po trditvah gibanja OPS Slovenija naročila cepiva od podjetja Pfizer.

spletna stran/gibanje OPS

Tožilstvo v naročilnici ni prepoznalo znakov kaznivega dejanja

Petkova in OPS so iz navedenega sklepali, da učinkovitost cepiva ni znana, ravno tako pa niso znani stranski učinki, kar ne drži. Gre namreč za pisno potrditev, da je Slovenija seznanjena z dejstvom, da je bilo cepivo zaradi pandemije razvito hitreje, kot je to običajno in da ga bodo preučevali še po dobavi. Pa tudi, da še ne more biti znana dolgoročna učinkovitost, ker cepivo takrat preprosto še ni bilo dovolj časa v uporabi. Je pa bila seveda potrjena njegova kratkoročna učinkovitost, hkrati pa je bilo cepivo v takratnih specifičnih svetovnih razmerah ocenjeno kot dovolj varno, da se je lahko pojavilo na evropskem trgu.

Tudi to, da bi lahko obstajali še neznani škodljivi učinki, je stvar, katere se je država ob nakupu morala zavedati. Kar pa ne spremeni dejstva, da je bila večina možnih in pričakovanih stranskih učinkov takrat že znana.

Celo Saša Petek je leta 2022, ko je bila še "začasna vodja gibanja OPS za Štajersko pokrajino", na njihovi spletni strani zapisala, da so naročilnico, ki jo je podpisala takratna vlada, predali tožilstvu, oziroma jo "podali kot dopolnitev k ovadbi". S tožilstva so nato prejeli odgovor, da v prejeti dokumentaciji niso prepoznali znakov kaznivega dejanja.

Naročilnica njena glavna okupacija

Kljub temu, da je tožilstvo ta dokument očitno že zavrnilo kot dokaz kaznivega dejanja, da so naročilnico brez uspeha pošiljali različnim strokovnjakom, inštitucijam, medijem, jo objavili na spletu, jo Petkova še vedno smatra kot ključen dokaz, s katerim mora v eni od informativnih oddaj na javni televiziji na vsak način seznaniti javnost. Njeni nekdanji družabniki iz OPS so namignili, da naj bi celo sama priznala, da stvar ne pije vode. Po razhodu s Petkovo je namreč gibanje OPS na Facebooku zapisalo, da Petkova okoli "razlaga", da naročilnica ni dokument, ki bi kogarkoli kriminaliziral.

V svojem odzivu na naš članek je Saša Petek med drugim priznala, da se je na dan, ko so vdrli v studio Televizije Slovenija, ukvarjala ravno z naročilnico in potrdila, da je naročilnica tisto, s čimer se ukvarja še danes. "Jaz od takrat ne delam popolnoma nič drugega, kot pa se ukvarjam izključno s to zadevo," je zatrdila. 

RTV/Posnetek zaslona

Kako je prišlo do vdora v RTV?

Iz besed članice gibanja OPS Martine Pesjak, ki je podrobneje opisala, kako je prišlo do vdora v RTV, in izjav Petkove je mogoče sklepati, da je bila prav ta naročilnica glavni povod, da so člani gibanja OPS po treh mesecih protestiranja pred javno televizijo nepovabljeni končali v studiu informativnega programa, od koder so jih morali odnesti policisti. Petkova je sicer v videoposnetku pojasnila, da ona ni bila med tistimi člani, ki so jih odnesli, pa tudi na tla se, kot je dejala, ni ulegla čisto prostovoljno, ampak ji je pri tem pomagal vodja gibanja Troha.

Pesjakova je v eni od objav na Facebooku zapisala, kaj je pred vdorom v stavbo televizije počela Petkova: "Najprej je po zvočniku pozivala ljudi, oziroma je izustila nekako takole: 'Jaz grem noter (v RTV), a greste tudi vi? Kdo gre z mano?'.Z dvigom roke smo se dogovorili, da gremo notri tudi mi. No, potem pa je z malo časovnega zamika šla noter in seveda smo za njo šli tudi mi." 

Borut Živulovič/Bobo

Grožnje z aretacijami javnih uslužbencev

Zdi se, da je Petkova v imenu uveljavljanja svoje resnice in domnevnih dokazov pripravljena iti precej daleč. V najnovejšem videoposnetku je med drugim zagrozila: "Naj vam bo kristalno jasno, da imamo tokrat materialne, trdne, neizpodbitne dokaze, da jih bodo v lisicah odpeljali tja, kjer jim je mesto. Pri tem vam moram sporočiti, da bodo v lisicah pristali tudi čisto vsi načelniki vseh policijskih postaj. Vsi tisti, ki so glavni, ki so po eni lestvici na vrhu." Nazadnje je še nagovorila nižje rangirane policiste, naj nehajo poslušati svoje vodilne

Podobne grožnje izreka tako rekoč na dnevni ravni. Grozi, da bodo tako končali vsi javni uslužbenci in tisti, ki so upoštevali epidemiološke ukrepe (torej večina državljanov), pri tem pa pogosto manipulira z neresničnimi podatki. Njen odnos je grozeč, zaničljiv in žaljiv do številnih državljanov, pri svojih idejah pa se velikokrat sklicuje tudi na boga. V najnovejšem videoposnetku je med drugim napovedala vložitev ovadbe proti Janezu Janši. Ali je to tudi dejansko storila, ni znano.

Borut Živulovič/Bobo

Ker ima na družbenih omrežjih relativno velik doseg in več tisoč sledilcev, se poraja vprašanje, kam smo kot družba zašli, da si lahko nekdo v naši državi privošči vse to in še več, pa mu tega nihče ne more omejiti. Nek relativno majhen odstotek sodržavljanov navsezadnje to celo aktivno podpira. Kot je Petkova razkrila v enem svojih videoposnetkov, so ji v preteklosti visoke finančne kazni pomagali plačevati tudi z donacijami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol