6. 12. 2023, 19:02 | Vir: STA

Politiki skeptični do resničnosti razhajanj med Janšo in Logarjem: "Gre samo za predstavo za javnost"

Žiga Živulović j.r./Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Luka Mesec in Borut Sajovic sta komentirala burno dogajanje v stranki SDS.

Ob oceni SDS, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja stranko, in njegovem zanikanju slednjega, v koaliciji zadržano spremljajo dogajanje na desnici. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice. Minister za delo in podpresednik vlade je ocenil, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije.

Luka Mesec

Luka Mesec

Igor Kupljenik/Bobo

Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. "Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah," je prepričan.

Borut Sajovic: "Svojih korenin ne more zatajiti nihče"

Svojih korenin ne more zatajiti nihče, meni šef poslancev Svobode Borut Sajovic. Vodja poslancev največje koalicijske stranke Sajovic je sicer po ocenil, da notranjih razmerij v SDS ter odnosa med stranko in Logarjem ne pozna. "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop," je ob tem komentiral ocene o morebitni ustanoviti nove stranke pod vodstvom Logarja.

Borut Sajovic

Borut Sajovic

Borut Živulovič/Bobo

Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki zaključuje določeno obdobje. "Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države," je dejal.

A hkrati meni, da svojih korenin ne more zatajiti nihče. Nekaj prostor za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a "v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo".

Glede na odzive iz SDS tako bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. "Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo," je še ocenil.

Bolj zadržani z odzivi ob dogajanju v SDS so v SD. Te teme niso želeli komentirali. So pa skeptični tudi v desni stranki NSi.

Janez Cigler: "Občutek imamo, da sta SDS in Logar dogovorjena, ne bi bilo prvič"

V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Logarja na politično delovanje slednjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj

Žiga Živulović j.r./Bobo

Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost. Cigler Kralj je poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo.

"Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba. Prvak NSi je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, ustanovljenemu maja, a z njihove strani dobil košarico.

Burno dogajanje v SDS

Spomnimo, na političnem parketu odmeva ocena SDS, da ne obstaja več dvoma, da njihov poslanec Logar ustanavlja lastno stranko. Njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine sicer niso predlagali, a so obenem sporočili, da Logarjeve nastope odslej v SDS štejejo za stališča stranke v nastajanju.

Janez Janša in Anže Logar

Janez Janša in Anže Logar

Žiga Živulović j.r./Borut Živulovič/Bobo

Logar medtem poudarja, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol