K. Ž. | 21. 2. 2024, 13:00

Trojica, ki ni podpisala izjave o zvestobi SDS, od stranke že prejela hladno prho

Eva Irgl in Anže Logar

Borut Živulović/BOBO

Poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh niso podpisali izjave, da ne bodo izstopili iz stranke in poslanske skupine do konca mandata. Zdaj so že občutili sankcije stranke.

Prejšnji teden se je v vrstah stranke SDS zgodil pretres. Trije poslanci, Eva Irgl, Anže Logar ter Dejan Kaloh, namreč niso podpisali izjave, da ne bodo izstopili iz stranke in poslanske skupine do konca mandata, kar več kot očitno ni po godu SDS.

Po poročanju Dela naj bi namreč v petek vloženem predlogu za spremembo poslovnika državnega zbora imena trojice izginila, saj ti niso več navedeni kot predlagatelji. Prav tako naj bi bila to tudi standardna praksa za v prihodnje, saj ima stranka dovolj glasov za večino predlogov tudi brez njih.

Eva Irgl in Anže Logar

Eva Irgl in Anže Logar

Borut Živulović/Bobo

Omenjeni časnik navaja tudi, da naj bi jim zaukazali, naj se presedejo. A kot so izvedeli novinarji, to ni mogoče, saj ima "poslanec v veliki dvorani stalni sedež. Do spremembe sedežnega reda lahko pride ob spremembi sestave poslanske skupine".

Preberite še:

V kolikor se bo trojica odločila ostati v poslanski skupini, je Janez Janša že namignil, da bi jim lahko odvzeli članstvo in pozicije, ki jih zasedajo v parlamentarnih delovnih telesih. Janševi ukrepi sicer niso neutemeljeni, saj se v stranki bojijo, da bi Logar in Irglova na naslednje parlamentarne volitve odšla s svojo stranko in jim tako odnesla zmago.

Borut Živulović /BOBO

Na podlagi javnomnenjske raziskave bi jim lahko Logar in Irglova vzela tudi do 27 odstotkov volivcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol