A. B. | 25. 3. 2023, 06:00

Premaknili bomo urni kazalec: preverite, koliko manj boste spali (in ali se bo premik ure sploh kdaj ukinil)

Profimedia

Tako kot vsako leto bomo tudi letos ob prehodu v spomladanski čas premaknili urni kazalec. Koliko ur manj ali več bomo spali?

Premik ure se v Sloveniji zgodi dvakrat na leto, ob prehodu v zimski in poletni čas. Slovenija je še kot del nekdanje Jugoslavije uro prvič premaknila leta 1982, in sicer z namenom, da bi se poenotila z drugimi evropskimi državami. Predvsem pa je po mnenju Rafaela Miheliča, predstojnika katedre in vodje laboratorija za preskrbo z električno energijo fakultete za elektrotehniko, ta povezana s prihrankom energije in globalnim varčevanjem, kot je leta 2021 pojasnil za Delo. 

Čeprav smo šele dodobra stopili v spomladansko vzdušje, se bo ura že kmalu predstavila. In sicer 26. marca, ko bomo spali eno uro manj. Ko bo namreč ura odbila 2 ponoči, se bo kazalec zamaknil na 3. uro zjutraj.

Profimedia

Na veliko napravah (mobilni telefoni, računalniki, tablice ...) se premik ur izvede samodejno, a priporočamo, da kljub temu prej preverite nastavitve in poskrbite, da ne boste nikamor zamujali. 

Ukinitev je že bila predlagana 

Ob tem je Rafael Mihelič, predstojnika katedre in vodje laboratorija za preskrbo z električno energijo fakultete za elektrotehnik, leta 2021 za Delo poudaril, da tovrstni energetski razlogi zagotovo vplivajo na navade ljudi: "S tem se zagotovo spremenijo navade ljudi, če je eno uro popoldne dlje svetlo. Morda gre kdo zaradi tega raje še na sprehod, kot da gleda televizijo." Mnogi strokovnjaki tudi poudarjajo, da je za spanje najugodnejši zimski čas, saj naj bi bil ta bolj usklajen z našim naravnim ritmom. 

Evropska komisija je leta 2018 pripravila predlog, ki je dobil tudi podporo Evropskega parlamenta, in sicer, da bi vse države članice Evropske unije (EU) sprejele enoten in ustaljen čas, s čimer se ure ne bi več prestavljalo. Poročali smo, da so se slovenski politiki nagibali k sprejetju stalnega zimskega časa, medtem ko so hrvaški zaradi turistične sezone predlagali ohranitev poletnega časa. 

Profimedia

Kdaj bi lahko sprejeli ukrep ukinitve premika ure, ni jasno že od leta 2019, ok so se vladni predstavniki nazadnje pogajali o spremembi. Takrat se namreč nobena izmed predsedujočih držav Evropske unije ni odločila uvrstiti v svoje delovne programe, kasneje pa sta ga zasenčili tako epidemija koronavirusa kot vojna v Ukrajini. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord