R. K. | 23. 7. 2022, 15:08 | Vir: STA

Slovenijo je ponovno zatreslo: ste tudi vi čutili sunek?

Profimedia/fotomontaža

Čeprav je večina potresov v Sloveniji blagih, nas vsake toliko prizadene tudi kakšen močnejši, celo uničujoč. Kdaj je bilo najhuje?

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 12.17 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 2,1. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 61 kilometrov severovzhodno od Ljubljane, v bližini Raven na Koroškem.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Slovenj Gradca, Dravograda, Vuzenice in Kotelj, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Večina potresov v Sloveniji je blagih

Tla se sicer pri nas in v naši nesposredni okolici tresejo precej pogosto, a je večina potresov blagih, z magnitudo pod 1. Tisti z magnitudo 2 ali več so redki. V zadnjem mesecu so seizmografi zabeležili le dva, ki sta imela magnitudo nad 2. Najprej se je 9. 7. zatreslo sedem kilometrov zahodno od Trojan. Sunek je imel magnitudo 2,2. 18. 7. so seizmografi zaznali še potres 14 kilometrov severno od hrvaške Reke. Sunek je imel magnitudo 2,1. 

Profimedia

Kdaj se je zgodil najmočnejši potres pri nas?

Najmočnejši potres, ki je kadarkoli prizadel območje Slovenije, se je zgodil davnega 26. marca 1511 na Idrjskem. Sunek je takrat dosegel magnitudo 7,9, zaradi potresa pa je umrlo med 12.000 in 15.000 ljudi. Idrija je bila takrat skoraj popolnoma porušena, potres pa je med drugim močno poškodoval tudi škofjeloški grad in ljubljanske Križanke.

Bobo

Skoraj 25 let od najhujšega potresa v moderni dobi

V dvajsetem stoletju je Slovenijo najhuje zatreslo 12. aprila 1998 v Zgornjem Posočju. Zgodilo se je ravno v času velikonočnega kosila, ko je bila večina ljudi doma. Potres je imel magnitudo 5,6, zaradi moči pa so ga čutili po celi Sloveniji, pa tudi v nekaterih okoliških državah. Čeprav je bil potres uničojoč in je poškodoval več kot 4.000 stavb, smrtnih žrtev ni bilo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord