2. 6. 2022, 11:54 | Vir: STA

Kaj je slovenska umetnica razstavila na slovitem newyorškem Manhattnu?

Twitter/Women between arts

Raketa Antares podjetja Northrop Grumman je februarja ponesla v vesolje prvo vesoljsko razstavo, ki združuje 65 del umetnikov z vsega sveta, med njimi tudi deli naše umetnice. 

V Newyorški galeriji Mizuma Kips na Manhattnu so v sredo odprli razstavo slovenske umetnice Eve Petrič z naslovom Recylcling Earthlings (Reciklirani Zemljani).

Osrednji del predstavlja miniaturni Tatu pečat Zemljana oziroma kopija dela, ki je trenutno razstavljeno na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Deli, ki sta poleteli v vesolje, sta Earthling Tattoo Seal v kocki iz pleksi stekla in DBE - Message from Earth, ujet v glineno kocko, ki ga je pripravila v sodelovanju z industrijsko oblikovalko Matejo Š. Dimic.

Eva Petrič ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku v fotografiji, videu, instalacijah, zvoku, performansu in literaturi.

Njena pot do vesolja

Leta 2005 je diplomirala iz psihologije in vizualne umetnosti, leta 2010 pa je opravila magisterij iz novih medijev. Sodelovala je na 70 samostojnih in 115 skupinskih razstavah v Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Aziji in Afriki. Predstavlja jo galerija Mourlot v New Yorku. Je dobitnica več nagrad in priznanj.

Razstava bo na Manhattnu odprta do 26. junija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord