STA/P.M. | 22. 10. 2023, 17:47

Slovenski naravni biser v središču srditega spora: kako se bo delil denar?

Borut Peršolja/Bobo

Ker se pristojni ne morejo zmeniti med seboj, bo nastali nesporazum obravnavala Evropska komisija.

Na Občini Gorje že več let pozivajo državo, naj uredi upravljanje soteske Vintgar s podelitvijo koncesije in tako zadevo uskladi z državnimi in evropskimi predpisi. Ker se to še vedno ni zgodilo, so zadevo prijavili Evropski komisiji. Za ureditev zadev si prizadevata tudi sedanji upravljalec Turistično društvo Gorje in javni zavod TNP.

Zadeva ima dolgoletno ozadje

Gorjanski župan Peter Torkar je pojasnil, da so pristojno ministrstvo k odpravi nezakonite rabe naravne vrednote državnega pomena prvič pozvali že leta 2014, vendar zadeva še vedno ni urejena. Torkar je prepričan, da je država, glede na to, da se iz vstopnin v Vintgar letno zbere več milijonov evrov, dolžna razpisati koncesijo.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Po Torkarjevih pojasnilih evropska direktiva določa, da mora država za naravno vrednoto državnega pomena, za katero pobrana vstopnina presega določen znesek, pripraviti razpis za podelitev koncesije ali pa jo neposredno podeliti lokalni skupnosti, v kateri naravna vrednota leži. Za slednje je gorjanska občina ministrstvu za naravne vrednote in prostor izrazila interes.

Ker država zadev pravno ni uredila, je občina ravnanje države prijavila Evropski komisiji, ki je, kot je povedal Torkar, zadevo vzela v prednostno obravnavo in naj bi jo preučila do marca prihodnje leto.

Torkar je prepričan, da trenutno stanje, po katerem s sotesko brez koncesijske pogodbe upravlja Turistično društvo Gorje, ni ustrezno. Šele s podelitvijo koncesije bi bilo možno vzpostaviti nadzor nad porabo sredstev, zbranih iz vstopnin, je poudaril.

Traven odgovarja na očitke 

Bojan Traven, direktor podjetja Soteska Vintgar, ki ga je ustanovilo Turistično društvo Gorje, na drugi strani zagotavlja, da se denar porablja transparentno. Kot je dejal, turistično društvo ni zasebna organizacija, temveč nevladna organizacija s statusom javnega interesa.

Kot je pojasnil, več kot 300.000 evrov letno porabijo za varovanje, to pomeni različne mreže, obnovitev poti, galerij in podobno, glavnina denarja pa gre v razvoj.

"Lotili smo se trajnostne mobilnosti, kupujemo električne avtobuse, najemamo parkirišča, urejamo razmerja z lastniki," je navedel in dodal, da vlagajo tudi v infrastrukturo, pomembno za lokalno skupnost ter da podpirajo gorjanska društva.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Traven je poudaril, da Turistično društvo Gorje sotesko upravlja in ureja ter vzdržuje infrastrukturo za obiskovanje že vse od leta 1946, ko mu jo je takratna ljudska republika Slovenija s posebnimi sklepi dala v upravljanje, tako da ima za to pravno podlago. "To je sistem, ki dobro služi že 70 let in ne vem, zakaj bi ga spreminjali," je dejal.

Primer Postojnske jame

Je pa, kot je povedal Traven, zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) leta 2010 predvidel, da morajo zdajšnji upravljalci naravnih vrednot zaprositi za koncesijo. "To smo kot prvi tudi naredili," je izpostavil in pojasnil, da bo koncesija določila, kako se bo delil denar, in sicer, koliko bo šlo lokalni skupnosti, koliko javnemu zavodu TNP oziroma državi in koliko bo ostalo Vintgarju za razvoj, podobno kot velja za Postojnsko jamo.

"Odgovora na pobudo ni. Na ministrstvu je bila ustanovljena delovna skupina, ampak se ni nič zgodilo, čeprav je zakonodaja jasna in koncesije na podlagi javnega razpisa podeljuje vlada," je dejal Traven, ki računa, da se bodo zadeve enkrat vendarle uredile na način, kot je predpisan. Tega po Travnovem mnenju ni mogoče doseči s skrbniško pogodbo, o kateri sedaj razmišljajo na ministrstvu.

Tudi v javnem zavodu TNP pojasnjujejo

Kot pravijo, jim zakon o TNP med nalogami nalaga tudi skrb za upravljanje obiska narodnega parka, kar pa ne pomeni, da zavod neposredno izvaja vse konkretne naloge, povezane z obiskovanjem soteske Vintgar. V takih primerih zakon omogoča podelitev koncesije oziroma sklenitev skrbniških pogodb.

Bobo

Na območju TNP so številne naravne vrednote državnega pomena urejene za ogledovanje in obiskovanje, upravljavci oziroma skrbniki infrastrukture za obiskovanje pa so različni. Med njimi so poleg javnega zavoda TNP tudi Planinska zveza Slovenija, lokalne turistične organizacije, občine in turistična društva.

V štirih primerih se zaračunava vstopnina, poleg v soteski Vintgar še v Tolminskih koritih, koritih Mostnice in pri slapu Savica. V vseh štirih primerih trenutni skrbniki skladno z določbami zakona o TNP, ki urejajo to področje, nimajo urejene pravne podlage za zaračunavanje vstopnine oziroma za upravljanje obiska v navedenih naravnih vrednotah. "Vse to kliče po nujnosti ureditve razmer," so poudarili v javnem zavodu TNP.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Izpostavili so, da ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z zavodom že več let izvaja številne aktivnosti v zvezi z ureditvijo področja obiskovanja naravnih vrednot, vendar končnih rešitev še niso uspeli uskladiti in realizirati. Zato je javni zavod TNP 1. septembra letos na ministrstvo naslovil poziv k čim hitrejši ureditvi upravljanja obiskovanja naravnih vrednot znotraj območja parka.

"Kljub uradni omejitvi števila obiskovalcev zaradi neurejenih upravljavskih razmerij ni mogoče učinkovito nadzirati in izvajati omejitve, hkrati pa ni mogoče ustrezno vplivati na razvojne težnje trenutnih skrbnikov, zbranih sredstev pa usmerjati za namene, ki jih predpisuje zakon o TNP."

"V tem trenutku mora torej pristojno ministrstvo najti ustrezno rešitev v skladu z veljavno zakonodajo oziroma za zagotavljanje najboljše rešitve predlagati morebitno spremembo zakonodaje," so sklenili v TNP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol