16. 1. 2023, 10:42 | Vir: STA

Slovenski policisti na samem vrhu črne liste okoljevarstvenikov: kaj je razlog?

Borut Živulovič/Bobo

Po mnenju domače ekološke organizacije so policisti ene izmed slovenskih policijskih postaj pristransko in neustrezno izvajali svoje naloge v nekaterih postopkih.

Nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) je v izboru najbolj neekološke osebnosti leta za zmagovalca črne liste za leto 2022 izbrala Policijsko postajo Bežigrad in ministrstvo za notranje zadeve. Kot so pojasnili, sta pristransko in neustrezno izvajala naloge v postopkih, s pomočjo katerih sta omogočila nadaljevanje gradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje Kleče.

Kot so obrazložili v AAG, so policisti Policijske uprave Ljubljana in ministrstvo pristransko in neustrezno izvajali naloge in pristojnosti po zakonu o nalogah in pooblastilih policije, s katerim so "brez preverjanja ustreznosti in pravilnosti postopkov z asistenco investitorju Mestne občine Ljubljana omogočili nadaljevanje sporne in neprimerne gradnje povezovalnega kanala C0 čez vodovarstveno območje Kleče".

Policisti odstranjevali protestnike

AAG se od začetka tega projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno področje. A mestna občina po njihovih navedbah "v imenu prevlade javne koristi kljub nedokončnosti in pravnomočnosti upravnih in pravnih postopkov nadaljuje sporno gradnjo in uporablja vsa pravna in nepravna sredstva". Eno izmed takih orodij je tudi uporaba asistence policije za odstranitev okoljevarstvenikov in lastnikov zemljišč, so dodali.

Borut Živulovič/Bobo

Pri tem so izpostavili dogodek iz sredine lanskega decembra, ko so policisti odvzeli prostost protestniku, ki je na svojem zemljišču protestiral proti gradnji kanala čez njegovo zemljišče ter zahteval izkaz dokumentov s strani izvajalca del. "Policija je proti njemu uporabila represivna sredstva za odstranitev in ga ob tem fizično poškodovala," so navedli in dodali, da so preostale lastnike zemljišč policisti odgnali z grožnjami.

Menijo, da bi morali upoštevati javni interes

"Policija s svojimi dejanji omogoča umeščanje fekalne kanalizacije in s tem diverzijo na pitno vodo Ljubljane, namesto da bi preprečevali nevarnost onesnaženja pitne vode. V ustavi imamo člen, ki ščiti pitno vodo kot javno dobro, po katerem je zanjo odgovorna država in s tem tudi državna policija," so zapisali in poudarili, da bi morala policija upoštevati javni interes za zaščito pitne vode.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol