STA/M.P. | 18. 12. 2022, 07:03

Edinstvena doživetja: nekaj takega lahko turisti počnejo le v Sloveniji

Ribogojnica Fonda

Ne le naravne lepote, naša država iz leta v leto ponuja več petzvezdičnih doživetij, dve med njimi presegata vsa pričakovanja.

Na seznamu edinstvenih petzvezdičnih doživetij, ki jih Slovenska turistična organizacija (STO) vodi pod oznako Slovenia Unique Experiences, je že 23 turističnih produktov, še trije so tik pred uvrstitvijo nanj.

"Doživetja, ki nosijo oznako Slovenia Unique Experiences, so ekskluzivna, edinstvena doživetja, torej takšna, ki jih je moč doživeti samo v Sloveniji in še konkretneje na vsaki posamični destinaciji, ki takšno doživetje ponuja," je povedala vodja korporativnega komuniciranja STO Martina Gojkošek.

Nov izbor že februarja

Izbor poteka na podlagi javnega poziva, ki ga STO objavi enkrat letno; naslednjega je pričakovati februarja 2023. Produkti morajo izpolnjevati vrsto pravil, poleg edinstvenosti med drugim tudi izvedbo v stiku z domačini in po načelih trajnostnega delovanja.

Najboljše preveri strokovna komisija tudi v živo in tudi po uvrstitvi na seznam Slovenia Unique Experiences stalno preverja, če ponudba ohranja obljubljeno vsebino in obliko.

"Ta oznaka je na eni strani garancija obiskovalcu, da gre res za izjemno doživetje, vredno njegovega denarja in časa. Na drugi strani pa mi ta doživetja še posebej izpostavlja na svojih promocijskih kanalih."

Edina slovenska ribogojnica in podzemna avantura

Zaenkrat najbolj prodajani doživetji sta Nepozabni dan v ribjem vrtu Fonda, kjer obiskovalec preživi nekaj ur v edini slovenski morski ribogojnici, in Avantura s kajakom po Podzemlju Pece, ki omogoča obiskovalcu, da zavesla skozi zalite rove rudnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Podzemlje Pece ⚒️ (@peca_underground)

Direktorica Podzemlja Pece Suzana Fajmut Štrucl je pojasnila, da so s to oznako pridobili predvsem več možnosti promocije, kar je za kraje izven utečenih turističnih poti izjemnega pomena. "Zdaj nas gostje lažje najdejo," je dejala.

Potovanje v svet zelišč

Slovenski zeliščarki Babave sta se v Gornjem Gradu domislili senzoričnega potovanja v svet zelišč. "Ta oznaka nama je bila pomemben pokazatelj, da sva na dobri poti," je povedala Maja Žerovnik. Po njenih besedah so takšna doživetja odličen primer ohranjanja slovenske naravne in kulturne dediščine, saj so ponavadi namenjena manjšemu številu ljudi.

Profimedia

"To si privoščijo ljudje, ki spoštujejo to dediščino, ki si želijo globlji vpogled v zgodovino in vase." 

Amanda Kladnik, s katero delujeta pod imenom Babave, je dodala, da to ni običajna turistična ponudba, saj zahteva ogromno predpriprav in sodelovanj. V njunem primeru med drugim sodeluje lokalni župnik, ki povabi obiskovalce na cerkveni zvonik, kjer poslušajo zvonove. "Čar petzvezdničnega doživetja je v tem, da so obiskovalci del najinega vsakdana. To ni neka predstava za goste, ampak so ti del tega, kar midve delava," je pojasnila.

Edinstveno doživetje za ljubitelje muharjenje

Cene za osebo v posameznem doživetju segajo od nekaj deset evrov do nekaj tisoč evrov, odvisno od vsebine doživetja. Trenutno najdražje je tridnevno doživetje za ljubitelje muharjenja Fish & Fly Trio, ki vključuje med drugim prevoz s helikopterjem.

Profimedia

Šaleška dolina je edina vodilna destinacija v Sloveniji, ki ima v zbirki Slovenia Unique Experience kar tri doživetja. To so Polet v usnjarno Evrope, Skrivnosti potopljenih vasi in gastronomska pustolovščina 160 metrov pod zemljo Velenje Underground. Po besedah direktorice Zavoda za turizem Šaleške doline Alenke Kikec je takšna ponudba zelo zanimiva, ne le za tuje, ampak tudi slovenske obiskovalce. "So ljudje, ki cenijo to razvajanje in doživetje in so pripravljeni za to tudi plačati," je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord