Uredništvo | 19. 2. 2024, 14:07

Ste vedeli, kakšne so lahko posledice snemanja ali fotografiranja v predavalnici?

Profimedia

Se lahko predavanja, predstavitve programov in druge procese v izobraževalnih ustanovah prosto snema in fotografira in material razpečuje naokoli?

Poročali smo že o fotografiji, ki je po zaslugi političnega aktivista Jaše Jenulla te dni vznemirila slovensko javnost: posneta je bila na informativnih dnevih na Medicinski fakulteti, prikazovala pa je eno od projekcij na predstavitvi njihovega študijskega programa.

Jenull je na podlagi fotografije ustvaril objavo, v kateri je brez poznavanja konteksta namigoval, da naj bi na fakulteti kot razloge za opravljanje zdravniškega poklica na prvih mestih navajali ugled, denar in pripadnost izbrancem.

Vendar to ne drži, saj je dekan omenjene fakultete Igor Švab pozneje pojasnil, da je bila prosojnica namenjena ravno obratnemu sporočilu, in sicer osvetlitvi napačnih motivov za študij medicine.

"Naš cilj je bil izpostaviti, da denar in ugled nista pravilna razloga za izbiro tega študija, temveč je prava motivacija pomoč soljudem in skrb za njihovo zdravje," je poudaril. Kmalu po pojasnilu se je po družbenih omrežjih začel širiti tudi posnetek, nastal na informativnem dnevu, iz katerega je razvidno, da je bilo dekanovo pojasnilo ob "sporni" prosojnici res točno takšno, kot je navedel.

Za fotografiranje in snemanje je potrebno soglasje

Zavajajoča objava Jaše Jenulla je ponovno odprla razpravo o lažnih novicah in možnosti manipuliranja z nepopolnimi informacijami. Se pa ob tej "aferi" poraja še eno vprašanje: se lahko predavanja, predstavitve programov in druge procese v izobraževalnih ustanovah prosto snema in fotografira in material razpečuje naokoli?

Odgovor je razviden iz e-maila, ki so ga po naših informacijah danes prejeli študentje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, verjetno pa tudi drugih ljubljanskih fakultet.

V njem je vodstvo fakultete opozorilo, da se občasno dogaja, da študentje razne oblike pedagoškega procesa (predavanja, vaje, govorilne ure …) snemajo – zvočno, slikovno oziroma oboje hkrati –, vendar bi se morali zavedati, da za kaj takega potrebujejo soglasje udeležencev.

Morda vas zanima tudi:

Kakršno koli snemanje brez soglasja je namreč nedopustno in predstavlja poseg v osebnostne pravice snemanih. Pa ne le to: takšno ravnanje lahko pomeni disciplinsko kršitev po Pravilniku o disciplinski odgovornosti študentov Univerze v Ljubljani, v določenih primerih pa je celo kaznivo.

"Zaradi tega vas pozivamo, da moderne tehnologije uporabljate preudarno in na način, da zagotovite spoštovanje pravic drugih," so še zapisali v elektronskem sporočilu.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol