A. B. | 23. 8. 2022, 10:24

So bili vozniki nestrpni ali so v nasprotno smer peljali z dovoljenjem? "To ni početje, ki sodi na naše avtoceste!"

Facebook/Vozimo pametno z DARS/Bobo/fotomontaža

Na dolenjski avtocesti je prišlo do prometne nesreče, ki je med ljudmi sprožila veliko razklanost glede tega, ali so vozniki v zastoju ravnali pravilno. Ti naj bi po navodilih zaposlenega na Darsu zapeljali v nasprotno smer in se po uvozu vrnili na lokalno cesto.

Na avtocesti med Grosupljim in Ljubljano je prišlo do prometne nesreče, zaradi katere so po pričanjih voznikov zaposleni na Darsu te preusmerjali na pas z nasprotno vozečimi vozili. To po mnenju direktorja Zavoda reševalni pas Anžeta Albrehta "ni početje, ki sodi na naše ceste." 

Vozila, ki so čakala v koloni, so avtocestno vožnjo v nasprotni smeri zapustila po uvozu. 

Vozniki naj bi tovrstne odločitve sprejeli zaradi usmeritev Darsovega delavca, namesto da bi počakali na to, da bi delavci odstranili posledice prometne nesreče. Dars o tem, da naj bi njihovi zaposleni usmerjali z avtoceste, ne vedo nič. Navodila Darsa z njihove spletne strani sicer tovrstne umike dovoljujejo, a le v primeru množičnih in večjih prometnih nesreč. 

Direktor Zavoda reševalni pas zgrožen 

Direktor Zavoda reševalni pas Albreht je za 24ur pojasnil, da tovrstno ravnanje ne sodi na avtoceste. "Ljudje, ki se jim noro mudi in bi radi pridobili vsako minuto, vozijo v nasprotno smer. S tem ogrožajo sebe, ponovno reševalce, gasilce in policiste. In tvegajo življenja," pojasnjuje. 

"To ni početje, ki sodi na naše avtoceste," še pove in doda, da kljub vsemu upa, da bodo kaznovani. 

Zavod se je oglasil tudi na Facebooku, kjer so v uvodnih besedah pojasnili: "Prepričani smo, da so pristojni v konkretnem primeru vožnje v napačno smer po uvozu na avtocesto, na priključku Šmarje-Sap v smeri Ljubljane, ravnali kot to veleva stroka. Pojavljajo se namreč namigovanja, da naj bi uslužbenci DARS-a, zaposleni v službi vzdrževanja, sami predlagali voznikom, da se obrnejo in zapustijo avtocesto po uvozu v napačno smer," ob tem pa navedli tudi dejstva za svojo trditev. 

Med drugim so zapisali: "Izjava, da so uslužbenci DARSa sami odredili obračanje vozil, bi lahko bila preuranjena, saj verjamemo, da se vsi zaposleni v službi vzdrževanje zavedajo, da so to odločitve z visokim tveganjem in da morajo biti skupne, skupno odločene in skupno tudi izvedene."

Kazni naj ne bi prejeli 

Mitja Palčič, pomočnik direktorja avtocestne policije, je za 24ur povedal: "Naši policisti so bili na obravnavi prometne nesreče, istočasno pa so prišli tudi upravljavci avtocestnega omrežja, torej delavci Darsa. Ti so zato, da ljudje ne bi čakali v kolonah, zavarovali kraj in ljudi usmerili v nasprotno smer."

Darsovi delavci naj ne bi kršili pravil, temveč naj bi ravnali v skladu z navodili ob tovrstnih dogodkih, a kljub vsemu bodo dogodek na policiji še pregledali: "Seveda bomo posnetke še pregledali in če ugotovimo, da je to kdo storil samovoljno, zoper njega uvedli prekrškovni postopek."

Od 160 evrov do 1200 evrov denarne kazni in 18 kazenskih točk preti voznikom, ki na avtocesti vozijo v napačno smer.  

Kakšna bo odločitev, trenutno še ni znano, saj bo policija preiskavo nadaljevala. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.