Uredništvo | 26. 4. 2024, 11:56

Upor na slovenski srednji šoli: dijaki so morali za teste plačevati vrtoglave zneske (je to dovoljeno?!)

Profimedia

Znesek za tiskanje kontrolk se je razlikoval glede na razred in število testov, v obdobju od 17. marca do 17. aprila pa so morali šolarji skupaj odšteti kar 600 evrov. 

V Šolskem centru Postojna so si morali dijaki in dijakinje do pred kratkim fotokopiranje kontrolnih nalog plačevati sami, kar je privedlo do upora, poroča N1. Znesek za tiskanje kontrolk se je razlikoval glede na razred in število testov, v obdobju od 17. marca do 17. aprila pa so morali šolarji skupaj odšteti kar 600 evrov. Na mesec so za kopije šolskih gradiv odšteli med 80 in 100 evri na razred. 

Porajati se jim je začel sum, da nekaj ni v redu in v skladu s predpisi, zato so se marca obrnili na dijaški parlament in na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Dosegli so, da fotokopiranje testov ni več njihov strošek, od zdaj naprej bo za ta izdatek skrbela šola. 

Prejeli so namreč odgovor, da lahko šola zaračunava za dodatna gradiva, nikakor pa ne za kontrolne naloge, saj so materialni stroški za tovrstne stvari zajeti v znesku, ki ga šola prejema za posameznega dijaka. Na N1 so se na vodstvo Šolskega centra Postojna, ki ga obiskuje okoli 700 dijakov, obrnili z vprašanjem, katere stroške so z zbranim denarjem pokrili in zakaj so se za tovrstno zaračunavanje fotokopiranja sploh odločili.

Profimedia

Ravnateljica Helena Posega Dolenc je postregla z odgovorom, da za fotokopiranje na njihovi šoli že vse od začetka delovanja šole skrbi zunanji izvajalec, s katerim vsako leto podpišejo pogodbo. Šola nato stroške razdeli na zneske, ki jih krije šola, in delež, ki ga plačajo učenci. Razložila je, da naj bi bil strošek za dijake bistveno manjši od zgoraj navedenega, v povprečju naj bi znašal okoli tri evre mesečno. Nekatere mesece je ta strošek višji zaradi kopiranja internih gradiv.

Do višjih zneskov naj bi prišlo pri razredih srednjega strokovnega izobraževanja, saj je učbenikov za te programe malo, s tem pa se poveča zahteva po fotokopijah gradiv, ki jih učitelji pripravijo sami. Za naslednje leto pa bodo, po besedah ravnateljice, preverili seznam učbenikov za učbeniški sklad in delovnih zvezkov za pouk, ki jih potrjuje svet staršev.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec