Uredništvo | 28. 8. 2023, 11:25

Na pomoč, živimo v večstanovanjski zgradbi, iz stanovanja sosedov se širi res neznosen smrad ...

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Kaj storiti, če se iz stanovanja v vašem nadstropju bloka začne širiti neznosen smrad, vi pa ne veste, kako bi se soočili s sosedi?

Življenje v stanovanjskem bloku ima zagotovo svoje prednosti, a če so vaši sosedje glasni, neobzirni, nevljudni ali nemarni, se lahko hitro spremeni v pekel. Tudi če imate srečo, da bivate v bloku, ki je generalno precej miren, se lahko gotovo domislite vsaj enega stanovalca ali stanovalke, ki občasno zagreni življenje sicer harmonični skupnosti.

To je izkusila tudi članica Facebook skupine Nepremičnine od ust do ust, ki se je na ostale uporabnike nedavno anonimno obrnila s prošnjo za nasvet, kaj storiti glede neznosnega smradu, ki se je začel širiti iz sosednjega stanovanja.

"Živimo v večstanovanjski zgradbi, v enakem nadstropju kot mi živi par, iz njunega stanovanja se širi res neznosen smrad, ki je v tej vročini začel uhajati tudi v naše stanovanje," je zapisala. "Ker bi želela na res prijazen in spoštljiv način rešiti neprijetno situacijo, me zanimajo vaši nasveti."

Dodala je še, da se je že obrnila na agencijo, ki ima v lasti stanovanjsko zgradbo, vendar ni bilo učinka, ravno tako se ni odzval lokalni center za socialno delo, ne bi pa rada neposredno povedala sosedoma, da iz njunega stanovanja smrdi, ker se ji zdi ta način preveč nevljuden in neprijeten. "Ne predstavljam se, kako bi se soseda počutila, če bi jima rekla, da smrdi iz njunega stanovanja," je zaključila.

Facebook/Posnetek zaslona

"V nabiralniku jim pustite sporočilo ..."

Na pomoč so uporabnici priskočili številni člani Facebook skupine, mnogi s podobnimi izkušnjami, na primer sosedi kadilci, ki mečejo cigarete v odtoke, da neprijeten vonj prodira tudi v vsa sosednja stanovanja, a se za pritožbe nikakor ne zmenijo. Številni so prepričani, da je avtorica objave kljub vsemu preveč vljudna, nenazadnje gre za skupni bivalni prostor, katerega pravila bi morali upoštevati vsi.

"Zakaj po ovinkih? Lepo na kulturen način se pove. Ne vem, zakaj ljudje vedno ovinkarimo? Jaz bi jim povedala, da zaudarja in da prosim, da naj uredita zadevo, če se le da. Seveda na kulturen in prijazen način. Lepa beseda zmeraj lepo mesto najde, preverjeno," je zapisala ena od njih.

Nabralo se je tudi predlogov, naj jim obvestilo, da iz stanovanja smrdi, sosedje pustijo v nabiralniku ali pa na vidno mesto obesijo obzirno sporočilo v slogu "Sosedi, skrbi nas za vas, ste dobro? Vam je kakšna cev greznice počila? Potrebujete pomoč?"

Če nič od tega ne bi zaleglo, bi si, menijo uporabniki Facebooka, na svoja vhodna vrata morala namestiti tesnilo ali jih celo zamenjati, skrajni ukrep pa je prijava na sanitarno inšpekcijo.

Pa pravni vidik?

Pa sploh obstaja kak zakon oziroma pravna podlaga, ki bi ščitila zaradi smradu omedlevajoče sosede? Kot so za portal Maribor24.si nedavno pojasnili na Inšpekciji za okolje in naravo, v Sloveniji žal nimamo posebnih predpisov, ki bi urejali izključno problematiko smradu. "Najbolje bi bilo, da bi zadevo rešila stanovalca med seboj ali pa s pomočjo upravitelja stavbe," so dejali.

Ravno tako okoljski inšpektorji nimajo vstopa v zasebne prostore, če lastnik oziroma uporabnik stanovanja temu nasprotuje. "Če mora inšpektor pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora pregledati posamezne prostore v stanovanju, pa temu lastnik oziroma uporabnik nasprotuje, si mora za pregled teh prostorov pridobiti odločbo pristojnega sodišča," pojasnjujejo.

Pristojni inšpektor za okolje lahko kaznuje inšpekcijskega zavezanca, ki je lahko lastnik stanovanja ali druga oseba, če ima za to določeno pravno podlago, ki pa je v primeru prekomernega smradu nima, so še pojasnili. Inšpektor glede smradu lahko ukrepa le v primeru, ko gre za nadzor veljavnih okoljevarstvenih dovoljenj, ki jih potrebujejo pravni subjekti oziroma določeni objekti. V tem primeru lahko izda ukrep o zmanjšanju ali preprečitvi smradu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol