K. Ž. | 11. 10. 2023, 10:03

Drugod po svetu okrepljena prisotnost policije v okolici judovskih objektov: kako je pri nas?

Fotografija je simbolična.

Bobo

V luči nedavnih spopadov med Izraelom in Hamasom so države drugod po svetu okrepile policijsko prisotnost v bližini judovskih objektov, da bi zaščitile skupnost pred možnimi izgredi in napadi. Poizvedeli smo, ali bo tudi Slovenija okrepila policijsko varovanje.

Danes poteka že peti dan spopadov med Izraelom in Hamasom. Število žrtev je preseglo enormne razsežnosti, na Izraelski strani naj bi število smrtnih žrtev preseglo 1200, v Gazi pa je bilo ubitih več kot 9000 ljudi.

Medtem ko se krvavi spopadi nadaljujejo, pa drugod po svetu potekajo protesti v znak podpore Palestini, kjer Izrael označujejo za teroristično državo. Samo v Londonu se je na protestu pred izraelsko ambasado zbrala več tisočglava množica, poroča The Guardian. Zaradi izgredov v soboto je londonska policija aretirala tri osebe.

Tudi v sosednji Avstriji ni manjkalo gorečih podpornikov Palestine. Številni posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo, kako so podporniki protestirali na eni najbolj obleganih ulic na Dunaju, v zraku pa je plapolalo več palestinskih zastav.

Okrepljena policijska prisotnost

Zaradi narave konflikta ter gorečih podpornikov obeh strani se je policija v Avstriji kot tudi v Združenem kraljestvu odločila okrepiti policijsko prisotnost v bližini izraelskih in judovskih objektih. "V zvezi z nedavnimi dogodki smo v tesnem stiku z varnostnimi organi in se jim zahvaljujemo za dobro in učinkovito sodelovanju," je v sporočilu za javnost zapisala dunajska Judovska skupnost (IKG) poroča Meinbezirk.at. Londonska policija je prav tako sporočila, da bodo tudi oni okrepili nadzor na ulicah, da bi zaščitili skupnosti.

Slovenska policija budno spremlja razmere

V Sloveniji sicer nismo bili priča protestov v znak podpore Palestini, a vendar smo neuradno izvedeli, da bo policija prav tako okrepila prisotnost v okolici judovskih objektov. Vprašanja smo naslovili tudi na policijo, od koder so nam sporočili, da policija stalno spremlja dogajanje v regiji in širše, ki bi lahko imelo vpliv na varnostne razmere v Sloveniji, in temu prilagaja svoje operativne aktivnosti.

"V primeru zaostrenih razmer v tujini, ki bi lahko imele učinke v Sloveniji, policija izvaja okrepljene aktivnosti za zagotavljanje varnosti," so zapisali v odgovoru. Dodali so, da zaradi učinkovite izvedbe ne morejo razkriti podrobnosti o izvajanju dotičnih aktivnosti.

Slovenski poslanec izrazil podporo Palestini

Kljub dejstvu, da v Sloveniji ni prišlo do protestov, pa je že nekaj oseb izrazilo svojo podporo Palestini. Eden izmed njih je tudi poslanec Levice Matej Vatovec, ki je na vlado RS naslovil pobudo v zvezi z odnosom RS do dogajanja v Izraelu. Med drugim je v pobudi pozval Slovenijo, naj začne s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države. 

V Sloveniji sicer deluje Judovska skupnost Slovenije (JSS), ki je krovna in osrednja verska organizacija za judovski narod, živeč na ozemlju Republike Slovenije. Edina sinagoga v Sloveniji je sinagoga Judovske skupnosti Slovenije, ki pripada ortodoksni usmeritvi, in se nahaja v Ljubljani. V prestolnici ima JSS tudi edino aktivno pokopališče v Sloveniji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord