N. V. | 31. 10. 2022, 20:00

Slovenija ima kar nekaj večnih županov – na stolčkih sedijo že 28 let. Kdo bo še vztrajal?

Fotomontaža

To so županski rekorderji. Vprašali smo jih, kaj je tisto, kar jih žene, da župansko funkcijo opravljajo že tako dolgo. Jim je všeč njihova pisarna? Plača? So radi v stiku z ljudmi? To smo izvedeli.

Marsikatero od 212 slovenskih občin več mandatov vodijo isti župani. Devet jih je na čelu občin že 28 let. Vseh devet smo kontaktirali, da bi ugotovili, kdo od njih je v 28 letih županovanja največkrat zamenjal tajnico in kdo se bo potegoval že za osmi mandat

1. Župan občine Podvelka Anton Kovše

Najstarejši med tako imenovanimi večnimi župani je Anton Kovše iz občine Podvelka, ki je z 81 leti hkrati tudi najstarejši aktualni slovenski župan. Prihaja iz vrst stranke SD, na prejšnjih lokalnih volitvah pa je že v prvem krogu premagal štiri protikandidate.

Po poklicu je inženir lesarstva. Po končani šoli se je zaposlil v podjetju Marles, kasneje pa v Lesni – tovarni oken, kot direktor podjetja. V letu 1992 je prevzel komercialno delo za rusko tržišče, navaja na spletni strani občine Podvelka.

Občina Podvelka

Kovše nam je sporočil, da to leto ne bo kandidiral. Posledično ni niti želel odgovoriti na naša zastavljena vprašanja.

2. Župan občine Brda Franc Mužič

77-letni župan občine Brda Franc Mužič pravi, da županovanje ni poklic, temveč poslanstvo: "Vztrajam iz ljubezni do Brd in Bricev." 

Tega, da bo postal župan, ni vedel od nekdaj, niti načrtoval. Izučen je za avtomehanika – prometnega tehnika. Že pri 21 letih je postal vodja takratnega oddelka mehanične delavnice na Dobrovem. Ravno tako mlad se je vključil v vaško krajevno organizacijo in kasneje kar 16 let vodil Krajevno skupnost Medana. Ko je bila organizacija Praznika češenj, je bil tudi v organizacijskem odboru tega največjega briškega praznika, ki ga je takrat obiskalo tudi do 20 tisoč ljudi. "Skratka, da sem obul županske čevlje, je bila posledica sosledja mojih predhodnih delovanj v skupnosti. Sem pa od nekdaj v sebi gojil voditeljski duh, rad sem povezoval in spodbujal k angažiranosti tako sokrajane kot sodelavce," nam zaupa.

Borut Zivulovic /Bobo

"Všeč mi je zavedanje, da delamo za dobrobit občank in občanov. Da ustvarjamo boljše pogoje za sedanje in bodoče generacije. Rad se zazrem v pretekla leta in projekte, ki smo jih izpeljali in ki so pomembno zaznamovala bivanje in gospodarski elan v občini." Vsi vemo, da so Brda postala turistično prepoznavna, a se župan raje hvali s poslovnimi priložnostmi, ki jih prepoznava mladina, ki se, po njegovih besedah, vedno v večjem številu odloča za prevzem domačega posla oziroma se preizkušajo v inovativnih zgodbah. "To mi je všeč. Da se naše odločitve, čeprav včasih na prvi trenutek preveč vizionarske, izkazujejo za prave in da posledično ustvarjamo plodna tla za nove generacije. Delujemo v duhu trajnosti."

"Uživam v tej vlogi, ker ustvarjamo pogoje za boljše bivanje v občini. Za vse generacije. Brici smo znani po vztrajnosti, a menim da je to prava pot, poleg trdega dela, izkušenj, energije in odrekanj, da lahko gradimo boljšo prihodnost v Brdih."

Drži, da so Brici znani po tem, da imajo radi dinamičnost: ne zdržijo pri miru, ves čas morajo nekaj ustvarjati. Mužič pa za Metropolitan razlaga, da se vendarle svoje službe v 28 letih še ni naveličal. Opisuje, da z veseljem opravlja svoje delo, številne prejete nagrade pa potrjujejo, da svoje delo opravlja dobro: "V čast mi je, da so Brda med mojim županovanjem in s pomočjo vseh občank in občanov uspela, tako doma kot v svetu." 

In kaj mu rečejo domačini, ko ga vidijo na ulici? "'O, župan, živijo! Gremo na en glaž!' Tako že vrsto let. Rad imam to sproščenost. Tako se ustvarjajo nove zgodbe, snujejo uspešni projekti in na pravi način iščejo rešitve za številne izzive, majhne in velike."

Pisarne ni nikoli prenavljal, je že od prvega dne enaka. Za razliko od tajnice – pove, da so se doslej izmenjale tri: "Tajnic sam nisem menjal. Prva je tajniško mesto zamenjala za upokojensko uživanje, druga tudi ni odšla daleč, le do nasprotnih vrat od mojih, saj si je prislužila napredovanje v briški občinski upravi. Tretja pa je moja desna roka že nekaj let."

Že konec lanskega leta je napovedal ponovno kandidaturo, saj ima v načrtu še nekaj večjih projektov, za katere globoko verjame, da bodo občini in občanom "doprinesli razvojnega vetra, predvsem pa mladim odprli možnosti samostojnih poslovnih zgodb oziroma zaposlitve v domačem okolju""Čutim namreč enako energijo kot v prvem mandatu," razlaga, da se počuti sproščeno, čeprav se na osnovi dolgoletnih izkušenj zaveda, da bo tudi prihodnji mandat, če bo izvoljen, naporen – "kot vsak doslej".

Toda Mužič je optimist in trdno stoji za svojim minulim delom in z vizijo za naprej. Nadaljeval bo z enako držo kot doslej – "v duhu dialoga, sodelovanja, povezovanja in solidarnosti".

3. Župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber

Tudi župan Gornjih Petrovcev Franc Šlihthuber je napovedal, da bo ponovno kandidiral. Pri tem ga podpira NSi.

Občina Gornji Petrovci

Zaupa nam, da je dolgo časa živel na kmetiji, potem pa se je vključil v krajevno skupnost in vaški odbor Stanjevci – tako ga je pot ponesla v lokalno politiko. Pisarno je v času svojega županovanja prenovil le enkrat, tajnice pa ni menjal nikoli. Pove, da je njegova izkušnja županovanja odlična, na svojem stolčku pa vztraja, ker meni, da je "občino izgradil v pravo smer".

Pravi, da se svojega dela nikoli ne naveliča: "Vse opravljam z veseljem, sem deklica za vse."

Občani ga po njegovih besedah imajo radi, ker je kulturen, prijazen človek, rad prisluhne vsem in dela za vsesplošni razvoj.

4. Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj

Edini gorenjski župan med rekorderji Franc Čebulj iz Cerkelj na Gorenjskem je napovedal boj za osmi mandat. Vprašali smo ga, kaj meni, da je razlog, da je dobil že sedem mandatov: "Vztrajal sem, ker ljudje na lokalnem nivoju ocenjujejo tvoje delo in razvoj občine in jih ne zanima, kateri politični opciji pripadaš. Vedno sem izpolnjeval obljube v kontekstu razvojnih projektov in to so občanke in občani znali ceniti."

A ne kandidira ponovno zaradi vztrajanja, "ampak zaradi kriznih časov, ki prihajajo in se v njih že nahajamo. Prav se mi zdi, da občankam in občanom ponudim svoje izkušnje in svoje znanje še za naslednji mandat, če bodo to želeli".

Jaka Vinsek/Bobo

Zaupa nam, da ni od nekdaj vedel, da bo kdaj postal župan: "Kot otrok sem si želel postati zidar ali šofer."

"V svojem življenju sem opravljal različna dela z namenom preživetja in poskrbeti za normalno življenje moje družine. Delal sem kot kmetovalec, prodajalec, natakar, glasbenik in še bi lahko našteval."

Že v mladih letih je deloval v lokalnem okolju, predvsem v športnih, mladinskih in krajevnih organizacijah, kar ga je kasneje pripeljalo v stavbo občine. Pri opravljanju županske funkcije mu je v največjo čast in veselje biti obkrožen z občankami in občani: "Sem rad med ljudmi." 

Od leta 2003, ko je bila zgrajena nova občinska stavba, svoje pisarne še ni prenovil, v času njegovega vladanja občini pa se je zamenjalo pet tajnic, od tega so štiri tajnice zaposlene kot uslužbenke občinske uprave.

Je edini med vprašanimi kandidati, ki iskreno prizna, da županski posel vendarle ni postlan samo z rožicami: "So trenutki, ki niso najbolj prijetni v županovanju." Ocenjuje, da je v začetku svojega mandata kakšno stvar prehitro sklepal in ni dobro razumel nasprotnih argumentov, tako politike kot občank in občanov.

Prav ta iskrenost, vztrajnost in vestno delo pa botrujejo temu, da ga občani z leta v leto podpirajo. "Ko se sprehajam po ulici, vedno prejemam pohvale. Pa tudi predloge, predvsem za urejanje cestno-komunalne infrastrukture. V bistvu, prejemam vprašanja, na katera ne morem točno odgovoriti, pa jih povabim na občino, da se vprašanja rešijo v prisotnosti občinskega uslužbenca."

5. Župan občine Odranci Ivan Markoja

Da ne bo več kandidiral, se je odločil župan Odrancev Ivan Markoja. Svoj čas županovanja ocenjuje kot uspešnega. Pove, da je vztrajal toliko let, ker so ga imeli občani radi, sam pa jim je le želel pomagati.

Zdaj se je službe naveličal, je iskren. "Po koroni so ljudje postali drugačni, nehvaležni in sebični."

Nataša Juhnov/Občina Odranci

Kot otrok je želel postati kirurg, nam zaupa. Ko je prišel čas, da se odloči za šolanje, pa je izbral drugo smer: je diplomiran ekonomist in tako je vse življenje delal na vodilnih delovnih mestih ekonomske stroke. Sedem let je služboval v Budimpešti, kjer je imel diplomatski status. Potem ga je pot popeljala v lokalno politiko, iz katere se pa zdaj poslavlja.

V času svojega dela ni niti enkrat menjal tajnice ali prenovil pisarne. Občini je ponujal stabilnost, kar so prepoznali mnogi občani: "Sedaj jim je hudo, ko ne bom več kandidiral."

6. Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič 

Branko Kidrič je vložil kandidaturo za župana občine Rogaška Slatina za naslednje mandatno obdobje. "Moja odločitev temelji na volji, energiji, predvsem pa na izzivih, za katere menim, da jih imam dovolj za vodenje občine tudi v prihodnje."

Občina Rogaška Slatina

Njegova pot do županskega stolčka je bila skoraj naključna. Kot otroka ga je marsikaj zanimalo, na koncu pa ga je najbolj pritegnilo gradbeništvo kot tehnična stroka. Tako je postal magister znanosti s področja gradbeništva. Sedem let je delal v svojem poklicu v projektnem biroju. "Splet okoliščin pa je prinesel situacijo, da sem 1994 kandidiral za župana in pri tem tudi uspel."

Zdaj je na tej funkciji že 28 let, vztraja pa zaradi želje po ustvarjanju s skupnostjo: "Rezultati opravljenega dela me bogatijo in napolnijo z novo energijo. Novi projekti mi pomenijo izziv, kako jih realizirati ob upoštevanju vseh omejitev, predvsem pa kako zagotoviti zadostna finančna sredstva. Videti zadovoljnega občana, ki ceni nove pridobitve, je zame največja nagrada za vložen trud. Za doseganje zastavljenih ciljev je potrebno imeti idejo, znanje, pogum in vztrajnost."

V 28 letih se je marsikaj spremenilo – a njegova tajnica je v vseh letih ostala ista. Pisarno pa je že večkrat zamenjal zaradi prenove občinske stavbe.

Zaveda se, da biti župan ni le služba, "sprejeti jo moraš kot način življenja z vsem, kar spada zraven". Zato se neprestano trudi izpolnjevati obljube in pričakovanja volivcev. "Rad tudi rečem, da se za vsak problem najde rešitev, če obstajata volja in pripravljenost za to," razlaga, da vsakemu občanu poskuša pomagati, koliko zna in zmore. Pri njem se tako oglasijo tisti, ki pohvalijo delo, podajo predloge za izboljšanje življenjskega standarda, ali pa mu povedo svoje osebne stiske: "Največ mi pomeni odprt in odkril pogovor."

7. Župan občine Juršinci Alojz Kaučič

Alojz Kaučič je delo opravljal od samega začetka ustanovitve samostojne občine Juršinci. Opravil je šolo za gostinskega tehnika, specializacijo v gostinstvu je opravljal v Dubrovniku, prvo zaposlitev je našel v tujini. Po nekaj letih se je vrnil domov in si kot samostojni podjetnik uredil gostilno v Juršincih.

V zasebnem življenju veliko časa nameni družini. Je poročen in oče treh otrok. V prostem času se ukvarja z vinogradništvom ter kletarjenjem. Daleč naokrog je znana njegova klet, tako imenovana Herbersteinova klet.

Občina Juršinci

Odločil se je, da ne bo več kandidiral, posledično pa ni niti želel odgovoriti na naša zastavljena vprašanja.

8. Župan občine Rogatec Martin Mikolič

Kot kandidat NSi bo na letošnjih županskih volitvah ponovno nastopil župan Rogatca Martin Mikolič. Čeprav pravi, da mu je v največje zadovoljstvo v svojo občino doprinesti kaj novega, prizna, da se službe kdaj tudi naveliča.

Občina Rogatec

Preden je postal župan, ni nikoli razmišljal o političnih funkcijah: "Če sem odkrit, povem, da me je SKD na prvih lokalnih volitvah dobesedno 'prisilil', da sem kandidiral. Takrat sem bil v Gorenjevem podjetju v Rogatcu zaposlen kot vodja razvoja."

Zdaj svoje delo opravlja že 28 let, zdi pa se, da ga opravlja dobro. Vsakemu občanu je pripravljen prisluhniti: "Zelo se razumem z občani, ker sem pač, tako kot tudi oni pravijo, bolj 'ljudski' župan. Seveda mi včasih potarnajo, kaj pokritizirajo ali pa izpostavijo določene probleme." 

Pisarno je v času svojega županovanja menjal enkrat, saj so se leta 2011 preselili v prenovljen objekt na novo lokacijo. Medtem na delovnem mestu tajnice ostaja vse od začetka delovanja občine Rogatec zaposlena ista oseba.

9. Župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan

Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan je z 59 leti najmlajši med "večnimi" župani. V funkciji župana je prvič nastopil precej mlad, pohvali pa se lahko s številnimi uspehi.

Tina Kosec/Bobo

Ker je napovedal ponovno kandidaturo, smo se odločili, da ga obiščemo v Zagorju ob Savi in preverimo, kaj ga žene pri tem, da je svoje življenje skoraj v celoti posvetil lokalni politiki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.