J. Z. | 21. 8. 2022, 07:00

Ste vedeli, kaj zares pomenita rdeči in oranžni alarm, ki jih izda Arso?

Profimedia/Arso/posnetek zaslona/fotomontaža

Orkanski veter, toča, sodra ... zadnje dni smo bili priča številnim naravnim pojavom, ki nas bolj ali manj ogrožajo. Kako nevarno bo, vam lahko povedo tudi ocene vremenoslovcev, ki se orientirajo po barvnih lestvicah. 

Agencija RS za okolje (Arso) je ta teden večkrat izdala oranžen in rdeč alrm, s katerim je opozarjala na vremenske dogodke, ki so prihajali. 

Barvni elementi ponujajo hiter vpogled v dejansko ali napovedano stanje glede vremenske ogroženosti v Sloveniji. Barvna določitev je povezana s pričakovanim vplivom in s tem z gmotno škodo. 

Zelena barva na karti, ki jo pripravlja Arso, pomeni, da ni posebnih pozornosti v zvezi z vremenskimi dogajanju. Medtem pa rumena barva pomeni, da so vremenske razmere lahko neugodne. 

Rumena barva: napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer.  Ne tvegajte, kadar ni potrebno.

Oranžni alarm opozarja, da so razmere lahko nevarne

Ta teden je bil večkrat razglašen oranžni alarm, ki opozarja, da so napovedni meteorološki pojavi, ki so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto.

Facebook/Neurje.si/fotomontaža

"Gmotna škoda in žrtve so možne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami," v takih primerih poziva Arso. 

Rdeča barva: vremenske razmere so lahko zelo nevarne 

V primeru, da Arso razglasi rdeči alarm, so možni zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja.

V tem primeru Arso svetuje: "Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord