7. 8. 2023, 11:02 | Vir: STA

Kaj storiti, ko vam naravna nesreča onemogoča odhod na delo?

Igor Kupljenik /BOBO

Takšne so pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče.

Zaradi poplav, ki so v minulih dneh zajele Slovenijo, mnogi delavci ne morejo na delo, nekatera podjetja pa sploh ne obratujejo.

Delovna zakonodaja za tovrstne primere predvideva več možnosti: odsotnost z dela zaradi višje sile ali zaradi posebnih okoliščin, čakanje na delo, letni dopust in neplačani dopust.

Marsikje delavci v teh dneh zaradi ujm in poplav niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin delovno mesto zapustili predčasno. Številni bodo odsotni tudi v prihodnjih dneh. Skladno s tem so na ministrstvu za delo objavili pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče.

Profimedia

Delovna zakonodaja, osrednji je zakon o delovnih razmerjih, predvideva za primere odsotnosti in nemožnosti opravljanja dela ter tudi za namen opravljanja drugega dela ali dela na drugem kraju več možnosti, so poudarili.

Delavcem in delodajalcem so na področju odsotnosti z dela na voljo instituti odsotnost z dela zaradi višje sile; odsotnost z dela zaradi posebnih okoliščin (hujša nesreča, ki zadane delavca); čakanje na delo, ko delodajalec ne more zagotavljati dela; izraba letnega dopusta in neplačani dopust, so našteli.

Z vidika organizacije dela sta po njihovih navedbah pomembni predvsem možnost začasne spremembe vrste in kraja opravljanja dela oziroma odreditev drugega dela in dela na domu ter odreditev dodatnega dela v primerih naravne ali druge nesreče.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord