N. V. | 19. 1. 2023, 21:02

Študenta navdušila z repliko kipa plavalke, ki so ga pred 15 leti ukradli izpred kopališča Ilirija

Facebook/Mestna občina Ljubljana

Se še spomnite tega kipa? Za marsikaterega Ljubljančana je predstavljal pravo maskoto. 

Marsikdo se najbrž še dobro spomni kipa plavalke, ki je krasil vhod na priljubljeno mestno kopališče Ilirija. Gre za bronasti kip slovenskega kiparja Franceta Goršeta, ki je najprej stal v parku oziroma na robu nekakšne fontane pred razstaviščnimi paviljoni v Tivoliju, tam, kjer je danes ob progi urejeno parkirišče. Kasneje je bil kip prestavljen nad vhod v kopališče Ilirija.

Kip je za marsikaterega Ljubljančana predstavljal pravo maskoto, podobno kot je denimo kip pastirčka v Tivoliju, poroča Delo.

Že ostareli Gorše je to delo zelo cenil in je ob vsakokratnem obisku Ljubljane želel, da ga z avtom peljejo po Celovški cesti mimo Ilirije, da bi od daleč opazoval svojo Plavalko, pišejo.

Kraja kipa

Leta 2007 so kip ukradli neznanci. To je bil za tatove zagotovo zahteven podvig, saj takšna skulptura, odlita v bron, tehta vsaj 200 kilogramov ali več. Za njeno odstranitev je bila potrebna cela logistika, predvsem zato, ker je stala na višini vsaj štirih metrov.

Kopija kipa 

Ker je tatovom vseeno uspelo in 15 let kipa plavalke ni bilo, so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje predlagali izdelavo replike. Študenta kiparstva Denis Vučko in Denis Dražetić sta izdelala kopijo ulito iz brona.

"Delo z repliko, pri čemer se poskušaš čim bolj približati staremu mojstru, je zelo zanimivo. Posnemati moraš njegovo tehniko, modelacijo in kompozicijo, za kar je treba s pomočjo knjig, katalogov in ohranjenih umetnin natančno preučiti njegovo delo. To je izziv," je o izdelavi replike pred časom za Dnevnik pripovedoval Dražetić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denis Dražetić (@drazzodenis)

Za Delo je razlagal, da je bila izdelava replike izredno zahtevna, saj sta imela le tri uporabne fotografije kipa, ki sta jih morala povečati na naravno velikost. Da bi se čimbolj približala izvorni modelaciji in karakterju Goršetovih skulptur iz tega obdobja, sta si ogledala njegov celotni opus in vsa njegova dela, dostopna v Moderni galeriji, Narodni galeriji in Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki ter v zasebnih zbirkah. Pri delu pa sta si pomogala tudi z živimi modeli, saj so jima na pomoč priskočile tri plavalke iz Plavalnega kluba Ilirija.

Zdaj sta kip izdelala: nova plavalka bo kmalu krasila vhod novega sodobnega plavalno športnega centra Ilirija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol