9. 5. 2022, 12:08 | Vir: STA

Teden nakita: se bodo ustavili tudi v vašem kraju?

Instagram Mojca Gazič

Obiskali bodo različne lokacije, kjer bodo predstavljali svojo kreativnost.

Začenja se prvi Slovenski teden nakita, ki ga bodo do nedelje gostili različni kraji. V Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, Bledu, v Izoli, Postojni, Slovenj Gradcu, Kranju, Grosupljem, na Vrhniki in v Medani v Goriških Brdih se bo namreč predstavljalo 37 oblikovalcev sodobnega nakita. Ob tem bodo potekale razstave, predavanja in delavnice.

Olga Košica

Čemu je dogodek namenjen?

Slovenski teden nakita je projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja.

Projekt naj bi širši javnosti predstavil sodobno oblikovanje nakita. Javnost se tako lahko od blizu seznani z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodoben nakit.

Avtorski izdelki, razstavljeni v času tedna niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja, so zapisali organizatorji.

Vključene so tudi šole

Poleg oblikovalcev bodo v program vključili tudi fakultete, muzej in šole. Letos v njem med drugim sodelujejo katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti, Fakulteta za dizajn, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Narodni muzej Slovenije in Šolski center Rogaška Slatina.

Things i miss čajanka v okviru Slovenskega tedna nakita.

Things i miss čajanka v okviru Slovenskega tedna nakita.

Zupanov in Maja Licul.

Poleg odprtij razstav in srečanj z oblikovalci program zaokrožujejo predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko obiskovalci brezplačno udeležijo in se tudi sami preizkusijo v ustvarjanju, pridobijo nova znanja ter se morda tudi sami navdušijo za oblikovanje. Skupaj so pripravili več kot 50 tovrstnih dogodkov.