R. K. | 15. 4. 2024, 18:12

Vremenski preobrat spodbudil teoretike zarot: za prihajajočo zmrzal naj bi bila kriva Natova letala, ki bodo ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Za obrambo pred ekstremnimi vremenskimi pojavi nekateri Slovenci podobno kot po lanskih neurjih na domačih balkonih kuhajo kis.

Terorije zarote so se zarile v vse pore družbenih omrežij. Medtem, ko vremenoslovci s prihodom hladne fronte napovedujejo vremenski preobrat, imajo nekateri Slovenci, ki verjamejo v precej bizarne razloge za tovrstne pojave, glede prihajajočega hladnega vremena lastne neverjetne teorije. Kriva naj bi bila letala zveze Nato, ki bodo, verjeli ali ne, nebo zapraševala s saharskim peskom, je zapisano v objavi na Facebook strani z večjim številom sledilcev.

Gre za sporne prodajne prakse?

Oseba (pod objavo sta sicer podpisana dva avtorja), ki tovrstne navedbe na Facebooku razpečuje pod imenom Civilna Iniciativa Modro Nebo, pa v svoji nedavni objavi gre še korak dlje. Napelje namreč, da naj bi Natova letala zastrupljala področja z vodnimi viri, nato pa ob koncu zapisa prikladno ponudi rešitev - "podplutni filter reverzne osmoze za vodo," ki ga zainteresirani lahko dobijo kar pri njemu osebno - sprejema namreč naročila za montažo. "Podpultni filter reverzne osmoze za vodo je rešitev. Še vedno sprejemam naročila za montažo na ZS. Če kdo to želi, naj se mi javi na messenger," je zapisano v objavi.

Skrb vzbujajoče je, da ima omenjena stran na Facebooku več kot 10.000 všečkov, oziroma več kot 12.000 sledilcev, objavo, ki deluje kot nekakšen poskus monetizacije teorij zarot, pa je delilo že več kot 300 ljudi. Ker vsaka delitev poveča doseg in s tem nabor potencialnih strank, je le vprašanje, koliko vodnih filtrov je avtor objave že, ali pa še bo, namontiral prestrašenim ljudem. Vzbujanje neupravičenega strahu s pomočjo neresničnih in zavajajočih trditev ter z namenom, da ljudem nato prodaš lastno "rešitev", bi lahko označili najmanj za sporno prodajno prakso.

Predsednik društva, ki neresnice širi že leta

V objavi sicer ni navedene nobene povezave, ki bi vodila na spletno prodajno mesto, niti ni navedenega nobenega podjetja, ki bi nudilo storitve, kot je montaža vodnih filtrov. Edino navodilo je, naj se zainteresirani oglasijo v zasebnem sporočilu. Pod objavo sta podpisani dve osebi: Stoyan Svet in A. R. Na ime prvega v Sloveniji ni registrirano nobeno podjetje, je pa registriran kot zastopnik društva. Drugega pa zaradi nepolnega imena ni bilo mogoče preveriti.

V videoposnetku, ki je bil na YouTube objavljen maja 2022 se je Svet predstavil kot predsednik društva Čisto modro nebo. Iz posnetka je razvidno, da je že takrat govoril skoraj identične stvari, kot so zapisane v omenjeni objavi. Tudi takrat je za naravne pojave, kot so tornadi, toča in celo potres, krivil vaje zveze Nato, ki naj bi po njegovih besedah v tistem času potekale v Evropi. Saharskega peska ali onesnaževanja vode takrat ni omenjal. V videu je 'predaval' o duhovnosti, s katero se po lastnih besedah ukvarja že 40 let. Ob tem je omenil, da je imel na to temo že več delavnic, iz česar je mogoče sklepati, da je podobno kot saharski pesek monetiziral tudi duhovnost.

Saharski pesek je sicer buril duhove mnogih uporabnikov družbenih omrežij. Po Facebooku so na primer v zadnjih dneh krožile groteskne grafike, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence, ki so jih mrzlično delili tudi nekateri teoretiki zarot.

Kuhanje kisa kot obramba pred točo

Teorije zarot, povezane z vremenom, so pri nas največji zagon dobile po lanskih katastrofalnih poplavah, ko so se predvsem po družbenih omrežjih širile različne neverjetne navedbe, povezane s tako imenovanim geoinženiringom, ki pa so v največji meri temeljile na popolnoma nerealnih predpostavkah. Že takrat so se tisti, ki so takšnim navedbam verjeli, poskušali pred morebitnimi novimi vremenskimi neprilikami ubraniti na precej za lase privlečene načine.

Eden od teh, ki ga redno prakticirajo tudi nekateri Slovenci, je kuhanje kisa z namenom ubraniti se pred hudimi neurji. Nekateri namreč iz kdo ve kakšnega razloga verjamejo, da naj bi izparevanje kisa na njihovi kuhalni plošči, vplivalo na vreme. Prepričanje v to teorijo se je po lanskih poplavah po družbenih omrežjih razširilo kot požar. Nekateri Slovenci, ki kuhajo kis, so se združili tudi v lastni Facebook skupini s precej herojskim imenom Varuhi narave modrega slovenskega neba.  

Slovenka se je v videu na Facebooku pohvalila, da kuha že peti liter kisa.

Slovenka se je v videu na Facebooku pohvalila, da kuha že peti liter kisa.

Facebook/Varuhi narave modrega slovenskega neba

Na balkonu hiše prekuhavala večjo količino kisa

"Vsak je lahko del velike zgodbe varovanja narave ter modrega slovenskega neba. Z enostavnim 'kuhanjem' sirćeta (alkoholnega kisa) ste dobrodošli, da se nam pridružite in zaščitite svojo okolico s tem preprostim načinom čiščenja atmosfere. Na ta preprosti način ščitimo našo naravo ter naše pridelke," so skrbniki zapisali v opisu skupine. 

Iz objav v skupini je razvidno, da nekateri kuhanje kisa prakticirajo tudi pred prihajajočo hladno fronto. Članica skupine je na primer objavila videoposnetek, na katerem je videti, kako kuha kis na balkonu domače hiše. "No, tukaj se kuha zadnji, peti liter kisa," je dejala v videu, nato pa kamero usmerila v nebo in razkrila, da se je po več urah kuhanja kisa nebo razjasnilo. Kako so morebiten celodneven vonj po kisu sprejeli njeni sosedje, ni znano.