L. PA. | 28. 9. 2023, 20:00

Zakaj največji mestni park v Ljubljani nima javnih stranišč? "Ureditev ni preprosta, ker ..." (Mestna občina odgovarja)

Profimedia

Čeprav je v okolici veliko košev za odpadke, so se v greznici stranišč znašle plenice, oblačila, steklenice, plastenke in drugi odpadki ...

Pred nekaj meseci smo poročali o tem, da ima Mestna občina Ljubljana velike težave z lokalom Čolnarna v Tivoliju, ki ga oddaja v najem. Glavni kamen spotike so sanitarije v omenjenem lokalu, ki so po navedbah meščanov pogosto zamašene in umazane, poleg tega pa naj bi se v njih zadrževali tudi brezdomci.

Z mestne občine so tedaj sporočili, da bodo prepovedali uporabo stranišča zunanjim obiskovalcem parka, ki so se do tedaj pogosto zadrževali v njem – namenjen bo izključno obiskovalcem lokala. Župan Zoran Janković je čez nekaj dni to trditev sicer korigiral in na novinarski konferenci dejal, da je bil z najemnikom dogovorjen, da bodo sanitarije na voljo vsem, poleg tega pa morajo biti ves čas čiste in urejene. Če se v lokalu tega ne bodo držali, bo iskal novega najemnika.

Glede na to, da je lokal Čolnarna v neposredni bližini največjega otroškega igrišča v Tivoliju, sanitarije v lokalu seveda pogosto obiskujejo tudi starši in otroci, ki se vsakodnevno igrajo na igrišču. Razlog za to je preprost: drugih sanitarij v bližini ni. Pa ne le to: stranišče v Čolnarni je pravzaprav edino javno stranišče v Tivoliju, kar je za največji mestni park precej nenavadno.

Da bi imel lahko park Tivoli več javnih sanitarij, so Ljubljančani občini že večkrat predlagali na spletnem servisu Pobude meščanov. Tudi pobuda, ki se je na portalu znašla pred nekaj dnevi, gre v to smer.

"Spoštovani, glede na vašo obnovo POT-i od Jurčkove ceste do Poti Roberta Blinca bi bilo smiselno postaviti javne sanitarije tudi ob poteh v Tivoliju in na podobnih lokacijah," predlaga meščan. "Eno takšno stranišče že stoji v ljubljanskem živalskem vrtu: je enostavno za vgradnjo, ne potrebuje vode, kanalizacije, le redno oskrbo s papirjem in milom. Podjetje je postavilo ta ekološka stranišča že po celi Sloveniji."

Javno stranišče v živalskem vrtu.

Javno stranišče v živalskem vrtu.

Pobude meščanov

Oprema stranišč pogosto tarča vandalizma

Na občini so potrdili, da se s problematiko ukvarjajo že nekaj časa in da so že iskali ustrezne rešitve, ki pa jih očitno niso našli. V preteklosti so namreč v bližino glavnega tivolskega igrišča postavili premična stranišča, a ta niso dolgo zdržala.

"To je povzročilo številne težave z onesnaženostjo tako kabine kot okolice. Izvajalec, ki je čistil premične sanitarije v Tivoliju, je namreč izpostavil, da neznanci v teh straniščih večkrat, poleg umazanije, pustijo tudi predmete, ki tja ne sodijo in ki otežujejo praznjenje ter čiščenje stranišč," razložijo. "Čeprav je v okolici veliko košev za odpadke, so se v greznici stranišč znašle plenice, oblačila, steklenice, plastenke in drugi odpadki. Prav tako je bila oprema pogosto tarča vandalizma: neznanci so večkrat polomili kljuko, držala ali nastavke za toaletni papir. Rolice papirja so tudi odnesli iz kabine kmalu po njihovi namestitvi, zato ga ni bilo, ko so ga potrebovali drugi uporabniki," še navajajo.

Trenutno tako še naprej iščejo rešitve za morebitno ureditev sanitarij v nekaj večjih otroških igriščih prve kategorije, zlasti v parkih, saj ugotavljajo, da obiskovalci teh lokacij niso le bližnji stanovalci, ki lahko potrebo opravijo doma, temveč številni drugi Ljubljančanke in Ljubljančani ter obiskovalci mesta.

Vendar ureditev po njihovih besedah ni tako preprosta, kot si ljudje predstavljajo. "Če bi stranišča postavili, je treba upoštevati tudi ustreznost dostopa do lokacij stranišč z vozili za vzdrževanje, praznjenje in čiščenje, zagotoviti varnost oziroma zaklepanje ponoči, poiskati okoljsko in estetsko sprejemljivo izvedbo kabin, preučiti možnost priključevanja na javno kanalizacijo in tako dalje," pojasnjujejo. "Pri urejanju samostoječih oziroma premičnih sanitarij v parku Tivoli je iskanje primerne lokacije še nekoliko bolj težavno kot drugod, saj mora ustrezati tudi zahtevam varnostnih režimov na območju - varstvo narave in kulturne dediščine."

Vse kaže, da bodo gostinski obrati in objekti za kulturne in športne dejavnosti v parkih oziroma v bližini igrišč še naprej nosili vso odgovornost za zagotavljanje primernih sanitarij za obiskovalce. Nanje namreč po njihovem odgovoru sodeč računa tudi mestna občina. "Verjamemo, da imajo ponudniki razumevanje za potrebe obiskovalcev lokacije, ki so navsezadnje občasno tudi njihove stranke, in jim ne branijo obiska toaletnih prostorov, zlasti ne majhnim otrokom," zaključujejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol