Uredništvo | 14. 11. 2023, 10:14

Tudi letos poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, a tokrat nosi globlji pomen

Borut Živulovič/Bobo

V Čebelarski zvezi Slovenije želijo razširiti Dan slovenske hrane v Teden slovenske hrane, saj želijo tako izpostaviti pomembnost lokalnega izvora.

Začetki Tradicionalnega slovenskega zajtrka segajo v leto 2007, ko je Čebelarska zveza Slovenije ustanovila Medeni zajtrk, s katerim so želeli opozoriti na pomembnost čebel, opraševalcev, medovitih rastlin in ne nazadnje medu ter medenih pridelkov.

Sama akcija je bila zelo dobro sprejeta, zaradi česar je prešla na državno raven. Na predlog Čebelarske zveze Slovenije se je nato rodil Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja vsak tretji petek v novembru. "S tem opozarjamo na pomembnost jutranjega obroka in živil, ki ga sestavljajo. Na tam obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS prav tako na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Akcija se danes vsesplošno izvaja po celi Sloveniji, dobro pa je sprejeta tudi drugod po svetu," so zapisali pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Žito Press

Ravno zaradi pomembnosti lokalno pridelanih živil so letos na zvezi predstavili pobudo naj se Dan slovenske hrane razširi v Teden slovenske hrane. V ta namen so letos tudi izdali knjižico Recepti z okusi Slovenije.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ob tej priložnosti poziva vse Slovenke in Slovence, da čim prej obiščejo lokalnega čebelarja in kmeta ali pa na prodajnih policah poiščejo hrano s slovenskim poreklom. "Bodimo del skupnega projekta Teden slovenske hrane in prepričan sem, ko boste okusili pravi lokalni med in pristno okusno lokalno hrano, bo ta pogosteje na vaših mizah. Okusov Slovenije v hrani iz uvoza ne boste našli."

Kot goreči podporniki Tradicionalnega zajtrka bodo nekateri člani Čebelarske zveze letos obiskali več osnovnih šol ter vrtcev po Sloveniji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol