25. 4. 2022, 06:00 | Vir: STA

Kaj so tuji novinarji povedali o volitvah v Sloveniji?

Bobo
Kaj so tuji novinarji povedali o volitvah v Sloveniji? (foto: Bobo)

Slovenske parlamentarne volitve so v našo prestolnico privabile tudi številne poročevalce iz drugih držav. So jih rezultati presenetili?

Volitve v Sloveniji v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu spremljajo številni tuji novinarji. Volitve ocenjujejo kot prelomne, zlasti v luči velikega razkoraka med prvo in drugouvrščeno stranko. Poudarjajo tudi, da je pred Robertom Golobom velika odgovornost, da upraviči zaupanje volivcev in volivk.

Novinarja hrvaške televizije RTL Borisa Miševića prvi rezultati vzporednih volitev niso presenetili, saj so že predvolilne ankete nakazovale možnost velikih sprememb na slovenskem političnem prizorišču.

Bobo

"Ljudje sporočajo: Dovolj nam je!"

"Ko smo spremljali analize, smo videli, da ima Golob določeno moč in da je v Sloveniji določena kritična masa ljudi, ki si želi spremembe. Zdaj se je potrdilo, da je ta kritična masa še večja in da ljudje v Sloveniji sporočajo politikom: Dovolj nam je. Sporočajo pa tudi Janši, da niso zadovoljni s tem, kako je vodil državo. Če nekdo, ki je v januarju ustanovil stranko, na volitvah dobi tako močan rezultat, je očitno, da mu ljudje verjamejo in zaupajo. Mislim pa, da je zdaj pred Golobom velika odgovornost, da pokaže, da si je takšen rezultat tudi zaslužil," je ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev poudaril Mišević.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so se v zadnjem času dvignili na nov nivo in Mišević verjame, da bo tako ostalo tudi potem, ko bo vodenje države prevzela nova vlada.

"Ne verjamem, da bo Golob povzročal težave v kateremkoli sporu med Slovenijo in Hrvaško, temveč da bo, glede na to, kaj je delal prej in da prihaja iz gospodarstva, odnose med državama dvignil še na višjo raven," je poudaril.

"Slovenija potrebuje stabilnost"

Po mnenju novinarja italijanske tiskovne agencije Ansa Valeria Fabbrija so današnje volitve pokazale, da se v Sloveniji na političnem prizorišču obeta zelo velika sprememba.

"Te volitve jasno kažejo, da velika večina Slovencev, predvsem tistih, ki so šli na volitve, podpira drugačno vizijo Slovenije, ki jo zdaj predstavlja Golob. To je zelo pomembno za enotno in združeno politično vizijo," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da zadnja leta na slovenskem političnem prizorišču niso bila težka le zaradi covida, temveč tudi "v pogledu javne družbene in politične debate". "Upam, da se bo stanje zdaj umirilo, saj Slovenija potrebuje stabilnost," je med drugim dejal Fabbri.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.