R.S. | 2. 8. 2022, 06:00

UKC Maribor odgovarja na očitke obiskovalcev, da je oprema neprimerna in dotrajana

Bobo

Zanimalo nas, kje so vzroki, da v mariborski bolnišnici ne poskrbijo za novejšo opremo, ki bi izboljšala kakovost bivanja. Kot smo poročali, so nekateri obiskovalci nad stanjem in varnostjo njihovih otrok vidno zaskrbljeni. 

UKC Maribor je eden od dveh kliničnih centrov v Sloveniji. Upravičeno se pričakuje, da so pacienti iz kateregakoli dela Slovenije deležni primerljivega zdravljenja, ki ga ob usposobljenih in vrhunskih kadrih omogoča tudi sodobna oprema. 

Poročali smo, da je bil eden izmed obiskovalcev mariborske bolnišnice nad stanjem naravnost zgrožen.  Da je stanje skrb vzbujajoče, dokazujejo fotografije iz mariborske bolnišnice, natančno iz "izolacijske" sobe, kjer so nastanjeni hospitalizirani otroci. 

Poklicali smo v UKC Maribor in jih vprašali, zakaj bolnišnica ne poskrbi za novejšo opremo, ki bi izboljšala kakovost bivanja, zanimalo pa nas je tudi, ali stara oprema vpliva na varnost bolnikov, od česa so odvisne naložbe v opremo in kateri oddelki imajo prioriteto pri prenovi. 

Priznali so, da imajo težave

V UKC Maribor razlagajo, da so zavezani k strokovni in kakovostni obravnavi vseh pacientov. K temu pripomorejo primerna medicinska in tehnična oprema ter urejeni bolnišnični prostori.

"Se pa UKC Maribor, podobno kot tudi drugi zdravstveni zavodi v Sloveniji, srečuje s težavami pri nabavi sodobne, tehnološko napredne in vrhunske opreme, ki je potrebna za kakovostno izvajanje zdravstvene oskrbe za paciente in nemoteno delo," so nam zaupali. 

Dodali so, da z lastnimi sredstvi UKC Maribor ne more zagotavljati vse potrebne medicinske opreme in izvesti potrebnih sprememb v bolnišničnih prostorih, zato si zadnja leta še posebej prizadeva za vključitev nujno potrebnih naložb v medicinsko opremo in urejanje prostorskih razmer v državni proračun.

Ni vse tako črno

V minulih dveh letih so sicer zaključili nekaj težko pričakovanih investicij.

"Uredili smo bolnišnične prostore in namestili popolnoma novo opremo v oddelek za pljučne bolezni, ki se tako seli s Pohorja v matično enoto, energetsko sanirali in klimatizirali kliniko za pediatrijo, prenovili prostore ter opremo enote za intenzivno nego in terapijo otrok pediatrične klinike, umestili nov koronarografski aparat s pripadajočo opremo v nove prostore oddelka za kardiologijo in angiologijo, finalizirali prostore MR diagnostike na oddelku za onkologijo ...". 

UKC Maribor si želi, da je pri odločanju o razdelitvi sredstev iz državnega proračuna za naložbe obravnavan enakovredno in sorazmerno s statusom terciarne ustanove, ki zagotavlja strokovno in varno zdravljenje tudi za najzahtevnejše zdravstvene primere.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel