18. 5. 2022, 07:14 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič je povedala, kaj jo je izjemno motilo

Bobo

Prepričana je, da bi se poslanci morali zavedati, da funkcije zasedajo zaradi ljudi, in ne zato, da "uprizarjajo resničnostne šove v parlamentu".

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob začetku mandata poudarja, da zna politična prepričanja "pustiti pred vrati" in bo kot prva med enakimi prisluhnila vsem poslancem, a bo tudi nastopila ostro, ko bo treba. Poslanci se morajo zavedati, da položaj zasedajo zaradi ljudi, in ne da "uprizarjajo resničnostne šove v parlamentu", je prepričana.

Pandemijo so izkoriščali

Nova predsednica DZ, ki je svoj mandat nastopila po izvolitvi na ustanovni seji DZ pretekli petek, napoveduje, da se bo zavzemala za spoštovanje pravne države, ustavnosti, zakonitosti in človekovih pravic. Posegi vlade v odhajanju v z ustavo zavarovane človekove pravice in izkoriščanje okoliščin epidemije covida -19 so jo namreč kot pravnico "izjemno motili", je poudarila.

Bobo

Prizadevala si bo tudi za dvig ravni komuniciranja v parlamentu, napoveduje. Po njenih besedah smo se namreč v zadnjih dveh letih naučili, "kam nas lahko pripelje, če smo drug do drugega nespoštljivi in raven komunikacije kar na enkrat zdrsne v globino". A je po njenem mnenju prav, da so predstavniki oblasti, tudi zato ker so bolj na očeh javnosti, bolj podvrženi kritiki.

Svoje svetovnonazorsko kot tudi politično prepričanje zna, kot zatrjuje, pustiti pred vrati. "Pri meni bodo dobrodošli vsi poslanci iz katerekoli skupine," obljublja. Tudi sicer si, ob zavedanju, da je to dolgotrajen proces, želi, da bi koalicija in opozicija v novem sklicu parlamenta našli skupen jezik. Prepričana je namreč, da bi se poslanci morali zavedati, da funkcije zasedajo zaradi ljudi, in ne zato, da "uprizarjajo resničnostne šove v parlamentu".

Odziv na očitke

Morebitnim spremembam poslovnika DZ Klakočar Zupančičeva ni naklonjena. Kot pojasnjuje, je kot pravnica nenaklonjena prenormiranju postopkovnih predpisov, veliko bolj pa poenostavljanju posameznih postopkov, a ne v smislu, da bi ti izgubljali na transparentnosti. Ocenjuje namreč, da smo prišli do točke, ko posamezne zadeve, tudi v pravnem smislu, zapletamo, in ne poenostavljamo.

Bobo

Ob očitkih, da eno izmed najpomembnejših političnih funkcij v državi nastopa kot politična novinka, poudarja, da novo vlogo sprejema kot izziv ter da bodo "morda tisti, ki dvomijo, čez nekaj časa presenečeni". Pri svojem delu se bo sicer oprla tudi na najožjo ekipo, delo vodje kabineta bo med drugim po njenih besedah prevzel nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, na mestu generalne sekretarke DZ za zdaj ostaja Uršula Zore Tavčar, "nagibajo" pa se k temu, da jo bodo ponovno predlagali na omenjeno mesto, je še dejala Klakočar Zupančičeva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.