Uredništvo | 12. 12. 2023, 08:05

Urška Klakočar Zupančič o enakosti med spoloma: "Moški je res fizično močnejši, vendar je ženska tista, ki daje življenje"

Žiga Živulović jr./Bobo

Predsednica Državnega zbora je o razmerju med spoloma povedala ...

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je političarka brez dlake na jeziku, ki se pogosto ne ozira preveč na to, na kakšno reakcijo bodo naletele njene izjave in stališča.

Pred časom je tako dvignila precej prahu, ko je komentirala enakost med spoloma in izjavila, da šovinizem in seksizem napadata telo, skrajni feminizem pa žensko dušo.

"Jaz sem to doživela tako. Šovinizem in seksizem napadata tvoje telo. Ta feminizem, ki pa je po mojem prestopil svojo mejo nekega sprejemljivega, spravnega feminizma in je šel v nek absurd, pa napada človeško oziroma žensko dušo," je bila odločna.

Dejala je tudi, da se nima za feministko, saj se zavzema za vsakogar, komur so človekove pravice kršene, ne glede na to, ali je moški ali ženska, ali veruje ali ne in ne glede na etično pripadnost. Nekoliko bolj poglobljeno je svoja stališča o razmerju med spoloma nedavno spet razgrnila v pogovoru za Ono Plus.

Preberite tudi:

"Ker verjamem v enakopravnost spolov in egalitarizem, menim, da se je vloga moških spridila takrat, ko so zavzeli prevladujoč položaj nad ženskami. Moški in ženska bi morala biti v ravnovesju. Brez ravnovesja moške in ženske energije ni blaginje v družbi, ker nadvlada enega nad drugim vedno pomeni izkoriščanje šibkejšega," je povedala in zatrdila, da je moški morda res fizično močnejši, vendar je ženska tista, ki daje življenje.

"V krščanstvu je Bog moški. Ampak noben moški ne more nastati brez ženske. Ali ni res? Mislim, da se noben razsvetljen človek danes ne bo spraševal, kakšna je njegova vloga. Vloga vsakega človeka v družbi je, da skladno s svojimi potenciali razvije samega sebe, se torej samouresniči, hkrati pa družbi z delom vrne, kar je z vzgojo in izobraževanjem vrnila vanj," je prepričana.

Prvinska Sibila

Klakočar Zupančičeva je sicer nedavno izdala že drugo leposlovno delo. Po romanu Gretin greh se zdaj podpisuje pod roman z naslovom Sibilina sodba, njena junakinja pa je, kot je to povzela sama, "drugačna ženska od Grete, bolj prvinska, bolj naravna, v nekaterih pogledih še bolj naivna in iskrena, če hočete. Svet jo premetava sem in tja, vendar ji nekako uspe ostati na nogah in poiskati svoj smisel bivanja. Sibila se po svoje še bolj kot Greta upira takratnim družbenim normam in si želi biti svobodna".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord