P.M. | 21. 7. 2022, 13:46

Urška Klakočar Zupančič na seji DZ obšla protokol: zakaj so se moški slačili?

Bobo

Predsednica državnega zbora je že večkrat dejala, da bo "zrahljala" nekatere dosedanje prakse v parlamentu. Tokrat je med poslanci zares završalo.

Vročina je te dni res neznosna, nič manj vroče ni predstavnikom ljudstva, ki te dni še vedno sedijo v klopeh državnega zbora. Čeprav sicer pod klimo, a jim protokolarna pravila glede oblačenja še vedno določajo, da se morajo obleči "položaju primerno".

Vendar nova predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  - kot smo že večkrat ugotovili - ni ravno stroga pristašinja protokola in tradicionalnih pravil.

Samo spomnite se nedavne proslave ob dnevu državnosti, ko je dobesedno zaplesala pred častno stražo vojske in vsemi častnimi gosti ter zaradi tega razjezila številne. A našli so se tudi takšni, ki jih je po drugi strani s svojo "sproščenostjo" in neupoštevanjem uradnega protokola očarala.

"Oblačila naj bodo lahkotnejša ..."

Klakočar Zupančičeva je v luči poletne vročine med sejo državnega zbora nagovorila poslanke in poslance in za trenutek povzročila (spet) kar nekaj začudenja. Kot je videti in slišati s spodnjega posnetka, jih je vse skupaj pozvala, naj slečejo suknjiče in odstranijo kravate. Predsednica državnega zbora je nato počakala, da so se vsi nekoliko sprostili, šele potem je nadaljevala s sejo.

Med drugim je v nagovoru dejala, da se lahko "v skladu s priporočili Evropske komisije o varčevanju z energijo (uporabo klime) in glede na trenutne temperaturne razmere, poslanci in poslanke za v parlament oblečejo vročini primernejše."

"Oblačila so lahko lahkotnejša, materiali oblačil pa bolj naravni in takšni, ki dihajo," jim je sporočila.

Na koncu je dvignila pogled in oči usmerila v obraze prisotnih ter se jim ob tem nasmehnila.

Zaključila je z vprašanjem: "Bo v redu?" A ker nemir iz poslanskih klopi ni potihil, je še dodala: "Ko se boste umirili, pa nadaljujem."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol